Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija » Banke »

LIZING POD LIMITOM

26. 11. 2008.

LIZING POD LIMITOM - Mnoge lizing kuće neće da finansiraju komercijalna vozila vrednija od 15.000 evra.

Poslovanje lizing kompanija u Srbiji za sada nije ugroženo, dok se auto-kuće i uvoznici novih automobila žale da je opala prodaja automobila na lizing, jer mnoge lizing kuće neće da finansiraju komercijalna vozila vrednija od 15.000 evra

Kriza gura oprez

I pored toga što posao i dalje cveta, u lizing industriji ipak posluju mnogo opreznije nego pre globalne finansijske krize. „Hipo rent" koji posluje u okviru „Hipo lizing" grupacije privremeno je obustavio davanje novih ugovora u operativnom lizingu, a razlog leži u činjenici da je operativni lizing ocenjen u ovom trenutku kao vrsta lizing posla koja nosi sa sobom veliki kursni i operativni rizik.

- Kursni rizik podrazumeva ogromne depresijacije vrednosti domaće valute, operativni lizing prouzrokuje velike kursne razlike, dok se operativni rizik javlja zbog negativnog uticaja globalne finansijske krize i trenutne situacije u automobilskoj industriji. Kod operativnog lizinga postoji veliki rizik da zakupac raskine ugovor u svakom momentu, što bi kompaniju moglo dovesti u nepovoljniju situaciju i to je rizik koji u ovom trenutku nismo spremni da preuzmemo - kaže Vladimir Jamšek, direktor „Hipo lizinga". On je objasnio da prema međunarodnim računovodstvenim standardima, kod operativnog lizinga svi rizici povezani sa predmetom lizinga ostaju na davaocu lizinga, dok se kod finansijskog lizinga taj rizik prenosi na primaoca lizinga.

- Globalna finansijska kriza uticala je na poskupljenje izvora finansiranja, ali je sa druge strane efekat smanjenja referantih kamatnih stopa euribora i libora uticao da nominalne kamatne stope ostanu gotovo na istom nivou na kojem su bile - tvrdi on.

I u ostalim lizing kućama tvrde da broj sklopljenih ugovora i dalje raste, bilo da je reč o operativnom ili finansijskom lizingu. U „S lizingu", „Rajfajzen lizingu", kao i u „Inteza lizingu" potvrdili su nam da poslednjih meseci veliki rast beleže lizing ugovori.

Kola na udaru

- Nivo kamata je korigovan naviše, u skladu sa globalnim poskupljenjem izvora, i ova korekcija nije vršena za postojeće klijente, već samo za nove plasmane - tvrdi Ivan Jauković, direktor Sektora za finansiranje vozila. U „Rajfajzen lizingu" su naglasili da su, imajući u vidu trenutna kretanja na tržištu, postupali znatno opreznije nego inače.

Međutim, u auto-kući „Verona moto" iz Čačka, koja se bavi prodajom polovnih automobila, kažu da je došlo do smanjenja prodaje automobila na lizing, jer mnoge auto-kuće ne žele da odobravaju lizing za komercijalne automobile skuplje od 15.000 evra

- Sve lizing kuće su nam rekle da neće odobravati lizing za vozila skuplja od 15.000 evra, a takva vozila čine 60 odsto našeg voznog parka od 400 vozila - tvrde u ovoj auto-kući i procenjuju da će biti sve gore i gore. Milan Belin, generalni direktor kompanije „Reno Nisan Srbija", tvrdi da je prodaja automobila na lizing opala i za 50 odsto.

Smanjenje carina gasi lizing

Milan Vićentić, direktor „VB lizinga", kaže da je primetan pad aktivnosti pojedinih kompanija iz razloga najavljenog smanjenja carine, kao i blagog porasta nivoa kamata i učešća za lizing plasmane kod kompanija koje su nastavile da rade nesmanjenim kapacitetom kako bi opreznije procenile rizik i obezbedile veći prinos na kapital.

- Sve to je zaista i bilo neophodno na domaćem lizing tržištu, jer damping cene i neadekvatna procena rizika i jeste deo problema koji se desio na finansijskom tržištu. Nije bila baš ekonomski logična situacija da plaćate lizing za automobil u Srbiji šest do sedam odsto, a u Austriji devet odsto - kaže on.

Izvor: [biznisnovine.com ]

Čitanja: 4563 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda