Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija » Banke »

NARODNA BANKA CILJA DVOCIFRENU INFLACIJU

19. 11. 2008.

NARODNA BANKA CILJA DVOCIFRENU INFLACIJU - I pored promene ciljanja na ukupnu umesto bazne inflacije, ona teško da će sledeće godine biti jednocifrena, a dinar će i dalje klizati.

U državnom dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom, Narodna banka Srbije će od sledeće godine ciljati ukupnu, a ne baznu inflaciju, kao do sada. Takođe, inflacija će se ubuduće meriti potrošačkim cenama umesto cenama na malo. Međutim, i pored toga što je meta promenjena, cilj o jednocifrenoj inflaciji će teško biti ostvaren, jer je preambiciozno postavljen, a „garantuje" pad dinara i sledeće godine.

Prema planovima NBS, koji treba da se usaglase sa Vladom i budžetom za 2009. godinu, cilja se inflacija od osam odsto, u koridoru plus/minus dva poena. Do sada je centralna banka targetirala isključivo baznu inflaciju, tj. upravljala je svoju politiku samo prema polovini cena, jer drugu polovinu cena određuje država ili spoljni faktor (komunalne usluge, struja, cene naftnih derivata i poljoprivredni proizvodi) na koje monetarna politika ne može direktno da utiče. U Narodnoj banci ističu da je upravo zato od velike važnosti potpisivanje Memoranduma o saglasnosti između NBS i Vlade.

- Smisao prelaska na ciljanje ukupne inflacije je veća transparentnost monetarne politike. Naravno, i dalje postoje cenovni segmenti na koje NBS ne može da utiče. Zbog toga je važan memorandum o saglasnosti NBS i Vlade jer, između ostalog, treba da definiše obaveze Vlade u pogledu kretanja cena u njenoj nadležnosti - kažu iz NBS i dodaju da pošto je memorandum tek u pripremi, Vlada još nema obavezu da da plan poskupljenja.

Takođe, prelaskom na indeks potrošačkih cena, mnogo preciznije će se odražavati potrošnja stanovništva, pošto su neke cene, na primer usluga, u modelu rasta cena na malo, bile malo zastupljene ili nisu nikako.

- Obim potrošačkih cena je širi, pogotovo u delu usluga. Naravno, ovim se obezbeđuje i prelazak na međunarodno uobičajeno merenje inflacije. Do sada to nije učinjeno, jer se potrošačke cene u Srbiji prate od 2006. godine, a bez dovoljno duge serije podataka NBS nije mogla da promeni način merenja svog cilja - ističu u centralnoj banci.

Vladimir Gligorov, saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, ocenjuje da je NBS uvidela da ne može ispuniti cilj za baznu inflaciju i zato su prešli na cilj koji je viši, odnosno na potrošačke cene.

- Da ne bi rekli da nisu ispunili cilj, oni su ga promenili. Sada je srednja vrednost cilja osam odsto u potrošačkim cenama, uz odstupanje od dva poena. Ovaj cilj govori da očekuju depresijaciju dinara i sledeće godine. Takođe, to povećava inflatorna očekivanja, jer će svi da ugrade u cene osam plus dva odsto odstupanja, pa još i neki procenat preko, pošto se do sada nikada nije ispunila prognoza države - ističe Gligorov i dodaje da je država već poskupela osnovne usluge, pa će u narednom periodu one biti mirne.

On kaže da sada sve ostale zemlje u svetu brinu o rastu, a ne inflaciji, jer recesija sama po sebi donosi deflaciju. Međutim, u Srbiji je inflacija i dalje problem, jer pad vrednosti dinara povećava uvozne cene i pritiska cene.

- Sada dolazi period korekcije kursa zbog nedostatka stranih finansijskih sredstava. Međutim, do toga bi došlo u svakom slučaju, jer je deficit tekućeg računa od 20 odsto BDP-a neodrživ - kaže Gligorov.

Nikola Tasić, docent na „Megatrend" univerzitetu, smatra da je kada se već cilja inflacija, bolje ukupna nego bazna, ali da nešto nije u redu kada MMF treba da nam vodi ekonomsku politiku.

- O ovim merama NBS je pregovarala sa Ministarstvom finansija još u februaru, pa nije nađeno rešenje. Kada neko cilja inflaciju, cilja od jedan do pet odsto, a mi od šest do deset. S obzirom na iskustva iz ranijih godina, možemo da očekujemo sledeće godine inflaciju od 12 odsto. Nema smisla ciljanje dvocifrene inflacije i to sa rasponom od četiri poena - ocenjuje Tasić.

Ciljanje u prazno

Ove godine NBS se nije proslavila u ciljanju bazne inflacije, pošto je projektovana da, mereno u cenama na malo, bude u okviru između tri i šest odsto, a trenutno je 10,7 odsto, dok se za kraj godine procenjuje na 10,9 odsto. Čak ni to nije sigurno, pošto je ustanovljen novi koridor za osnovnu inflaciju između 9,8 i 12,4 odsto, a prognoza da će se bazna inflacija smanjiti na ispod šest odsto polovinom sledeće godine, pomerena je na kraj 2009. Prema izveštaju o inflaciji NBS, inflacija bi mogla da izađe i iznad 12,4 odsto, zbog depresijacije dinara i visokih inflatornih očekivanja. U oktobru je rast potrošačkih cena, na koji se prelazi od sledeće godine, dostigao je 12,3 odsto.

Izvor: [ biznisnovine.com ]

Čitanja: 2446 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda