Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija » Banke »

NEĆE BITI ZNAČAJNIJEG SMANJENJA KAMATNIH STOPA

28. 04. 2010.

NEĆE BITI ZNAČAJNIJEG SMANJENJA KAMATNIH STOPA - U ovoj godini može se očekivati blagi rast kredita, ali ne i značajnije smanjenje kamatnih stopa na kredite, ocenio je Odbor za bankarstvo i osiguranje Privredne komore Srbije (PKS).

- Ograničenje za veći rast kredita nije u likvidnosti bankarskog sektora, već u oprezu banaka u odobravanju pozajmica zbog nelikvidnosti privrede. Rast kreditnog rizika i povećanje udela nenaplativih potraživanja u kreditnom portfoliju banaka primoravaju bankare da budu oprezniji u oceni kreditne sposobnosti klijenata - kazao je predsednik Odbora Vladimir Čupić.

On je ukazao da najveći rizik za bankarski sektor predstavlja visoko učešće kredita sa valutnom klauzulom, odnosno da usled nedovoljnog izvoza srpske privrede i zaduženosti građana kreditima vezanim za evro, može doći do porasta nenaplativih kredita.

- Porast investicionih kredita u 2010. godini ukazuje da privreda izlazi iz krize. Do sredine marta odobreno je 110 investicionih kredita u vrednosti 11,4 miliona evra, dok je u 2009. godini isplaćeno 12 takvih kredita u iznosu od 2,3 miliona evra - kazao je Čupić.

Prema proceni bankara, značajnije smanjenje kamatnih stopa na kredite neće biti moguće u ovoj godini, jer su efekti odluke Narodne banke Srbije (NBS) o smanjenju obavezne rezerve banka odloženi do 2011. godine, a snižavanje referentne kamatne stope se u najvećoj meri odražava na dinarske kredite.

Dodatni razlog je i očekivani rast Euribora, kamatne stope centralne banke Evopske unije, jer banke u Srbiji ugovaraju promenljive kamate vezane za Euribor.

Odbor za bankarstvo i osiguranje PKS predložio je da se skrati rok za primenu odluke o smanjenju obevezne rezerve, kako bi se već u 2010. godini sredstva koja po tom osnovu bankama budu oslobođena iskoristila za rast kredita privredi.

Predloženo je i smanjenje tromesečne premije osiguranja depozita u bankama sa 0,1 odsto na 0,05 odsto, kao i da se iz obaveze za plaćanje te premije isključe sredstava obavezne rezerve na računu NBS.

Čupić je ukazao da, pored banaka, na smanjenje stepena evroizacije može u velikoj meri da utiče Ministarstvo finansija izdavanjem dugoročnih dinarskih državnih obveznica

Izvor: [ biznisnovine.com ]

Čitanja: 1641 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda