Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija » Banke »

PLAN NBS INFLACIJA MANJA OD 10 ODSTO

04. 01. 2009.

PLAN NBS INFLACIJA MANJA OD 10 ODSTO - Narodna banka Srbije počinje da primenjuje režim ciljane inflacije koji se koristi EU. Do kraja godine inflacija bi trebalo da bude manja od 10 odsto, a osnovni instrument biće referentna kamatna stopa.

Narodna banka Srbije (NBS) najavila je da će ove godine početi da primenjuje režim ciljane inflacije izražene indeksom potrošačkih cena, koji se koristi u Evropskoj uniji.

Kako se navodi u Programu monetarne politike NBS za 2009. godinu, srpska centralna banka će nastojati da do kraja godine inflaciju spusti na nivo manji od 10 odsto.

Inflacija bi na početku godine trebalo da se kreće u rasponu od osam do 12 odsto, sa prosekom od 10 procenata, dok bi rast indeksa potrošačkih cena na kraju godine trebalo da bude u rasponu od šest do 10 odsto, sa prosekom od osam procenata, navodi se u Programu.

"Narodna banka počev od 2009. godine sprovodi režim ciljanja inflacije, čije je principe postepeno u praksu uvodila od septembra 2006. godine", piše u Programu.

Narodna banka Srbije je do sada aktivnosti zasnivala na osnovu projekcije bazne inflacije, u koju nisu uključene cene koje su pod kontrolom države, poput goriva i žitarica.

Referentna kamatna stopa najvažniji instrument

Najznačajnije oruđe monetarne politike, kako je istaknuto u Programu, biće referentna kamatna stopa.

"Osnovni cilj monetarne politike u 2009. godini je postizanje utvrđenog cilja za inflaciju, čime će Narodna banka Srbije doprineti održavanju stabilnosti finansijskog sistema i ostvarivanju održivog ekonomskog rasta".

Naglašeno je da će "u slučaju da odstupanje inflacije od utvrđenog cilja traje više od šest uzastopnih meseci, Narodna banka Srbije Vladu pismeno obavestiti o razlozima tog odstupanja, o merama koje se moraju preduzeti i vremenu potrebnom da se inflacija vrati u ciljani raspon".

Kada je reč o srpskoj valuti, NBS namerava da i naredne godine održava režim "rukovođeno plivajućeg deviznog kursa" i da interveniše na tržištu na kojem se formira kurs dinara samo ako dnevne promene vrednosti dinara budu velike, ukoliko budu ugrožene finansijska i cenovna stabilnost i radi zaštite "adekvatnog nivoa deviznih rezervi".

"Narodna banka Srbije će nastaviti proces izgradnje jedinstvenog, fleksibilnog i efikasnog deviznog tržišta prenosom menjačkih poslova na banke", piše se u Programu.

U tom tekstu se navodi da će NBS sprovoditi mere iz svoje nadležnosti za ublažavanje efekata svetske finansijske i ekonomske krize i očuvanje stabilnosti finansijskog sistema u 2009. godini.

U Srbiji je u novembru prema metodologiji Evropske unije godišnja inflacija bila 10,9 odsto.

Izvor: rts

Čitanja: 2364 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda