[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='3.138.174.174' AND browser='Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('3.138.174.174','1714050465','Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija » Banke »

NBS: Preporuke za nekorektne banke

13. 09. 2008.

NBS: Preporuke za nekorektne banke - Narodna banka usvojila je četiri preporuke, a većina je vezana za rad banka u domenu varijabilnih kamata i valutnih klauzula.

Viceguvernerka NBS Mira Erić-Jović kazala je da su uslovi uzimanja finansijskih usluga često nejasni i to ilustrovala citatima ugovora u kojima se navodi da se kamate menjaju "u skladu sa poslovnom politikom banke i odlukom o visini kamatnih stopa", bez drugih objašnjenja. Prema njenim rečima banke često takvim uslovma ugovirma demonstriraju poziciju "jače strane", što ne sme biti slučaj.

Mira Erić Jović navodi da se najveći broj žalbi koje su građani uputili Centru za zaštitu korisnika tiču promene kamatne stope, kao i određivanja valutne klauzule, ali i da je značajan broj prigovora upućen na način određivanja dela dobiti koji pripada građanima koji kupuju životno osiguranje.

"Preporuke koje smo usvojili imaju za cilj da podstaknu razvoj dobre poslovne prakse i fer odnosa prema klijentu. U ugovorima banke često demonstriraju da su jača ugovorna strana, a građani bi morali da budu sigurni da su ugovori precizni i nedvosmisleni" kaže Erić Jović.

Kao primer netransparetnog poslovanja, koje će biti regulisano prvom preporukom viceguvernerka Mira Erić Jović navela je detalje ugovora za stambeni kredit, na koji je klijent uputio žalbu Narodnoj banci jer je banka zadržala pravo promene kamatne stope.

"Banka može do konačnog izmirenja svih obavzea korisnika po ovom ugovoru, a bez zaključenja posebnog aneksa menjati visinu kamatne stope u skladu sa aktima poslovne politike. Nove kamatne stope primenjivaće se od dana stupanja na snagu akta kojim su izmenjene kamatne stope", citirala je Mira Erić Jović.

Prema njenim rečima, to je primer netransparentnog poslovanja.

"Klijent nije uopšte u prilici da se unapred kada zaključuje ugovor upozna sa uslovima pod kojima se može menjati kamatna stopa, sa vremenskim periodom pod kojim se ona može menjati, a nema ni rok za nalaženje alternativnog rešenja", kaže Erić Jovič.

Prema njenim rečima, bankama će biti prepourčeno da klijente obaveste 15 dana pre primene uslova ugovora

Pravo jače strane i dovođenje klijenata u zabludu

Viceguvernerka navodi da banke u ugovorima često demonstriraju pravo jače strane, što ne bi smeo da bude slučaj.

"U ugovoru se kaže da banka u slučaju bitnih promena tržišnih uslova, kao što su promene shodno zahtevima centralne banke, bitne promene na inostranom tržištu novca, bez zaključenja posebnog aneksa može da menja visinu kamatne stope i druge uslove ugovora kao što su provizije i naknade u skladu sa uslovima poslvone politke. Takođe stoji i da će se nove kamatne stope primenjeivati od dana stupanja na snagu odluke", citirala je Erić Jović.

Proporuke Narodne banke trebalo bi da "reše" i slučajeve navođenja takozvane jednosmerene devizne kaluzule i dovođenja klijenata u zabludu u pogledu kursa po kom se obračunava rata kredita.

"Tako se u pojedinim ugovorima navodi da visina kursa koji se primenjuje svake naredne rate ne može biti niža od onoga na dan puštanja kredita, što je nekorektno prema klijentu", kaže Erić Jović i dodaje da je sledeći primer jasno pokazuje kako se klijent dovodi u zabludu.

"U prvom stavu se kaže da prva rata iznosi određenu sumu evra što u dinarskom iznosu predstavlja minimum neku sumu dinara. U drugom stavu istog ugovora navodi se da se svaka dospela rata uplaćuje u dinarima, a da se visina izračunava množenjem po prodajnom kursu na dan dospeća", citirala je Erić Jović.

"Čak i klijent koji je pažljivo pročitao ugovor ne može da vidi koliko su ta dva člana ugovora u suprotnosti, što nije dobra poslovna politika banke", objašnjava viceguvernerka.

Preporuke nisu obavezne, ali bi za banke bilo bolje da ih se pridržavaju

Guverner Narodne banke Radovan Jelašić objasnio je da preporuke nisu obavezne i da finansijske institucije koje ih ne primenjuju neće snositi nikakve posledice. Međutim, on je naglasio da je za svakog klijenta primena ovih preporuka jasan signal da banka u ugovoru navodi fer i transparetne uslove kreditiranja.

"Ja kao građanin nikad ne bih uzeo kredit u banci, čak iako je jeftiniji ukoliko u ugovoru piše da mogu da menjaju kamate kako im se dopadne. To znači da uslovi ugovora koji sam potpisao u početku nisu nikakva garancija. Dakle ako se banka pridržava ovih preporuka, građani mogu biti sigurni i potpuno obavešteni.

Izvor: [ b92.net  ]

Čitanja: 3247 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda