Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija » Banke »

Rekordni minimum kamate u evrozoni

02. 05. 2013.

Rekordni minimum kamate u evrozoni - Rekordni minimum kamate u evrozoni Evropska centralna banka snizila kamatu na 0,5 odsto, što je najniža stopa do sada. Cilj je da tako do kraja godine stimuliše ekonomski oporavak članica Evropske unije.

Zbog loše ekonomske situacije i rekordne nezaposlenosti u evrozoni, koja je u martu prešla 12 odsto, Evropska centralna banka snizila je osnovnu kamatnu stopu na pola procenta, što je najniže do sada.

Odluka Evropske centralne banke bila je očekivana, a njen predsednik Mario Dragi najavio je pre mesec dana da će preduzeti sve mere kako bi se poboljšala ekonomska situacija u Evropi i stimulisao privredni rast.

U Španiji je bez posla gotovo 27 odsto stanovništva, u Grčkoj još više. Na odluku je uticala i smanjena aktivnost privatnog sektora, naročito u Nemačkoj.

"Smanjenje kamatne stope treba da doprinese ekonomskom oporavku do kraja godine. Naša monetarna politika ostaće prilagodljiva koliko god je potrebno" kaže predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi.

Prognoze za Italiju nisu baš utešne. Najnoviji izveštaj OECD-a predviđa porast fiskalnog deficita iznad evropskog limita tokom ove i naredne godine. Tako prve praznične dane na mestu italijanskog premijera Enriko Leta provodi radno. Posle posete Berlinu i Parizu, na redu je bio i Brisel.

"Nezaposlenost, najveći problem našeg društva, glavna je tema svih sastanaka koje sam imao. Vraćam se u Rim sa jasnom idejom šta italijanska vlada da učini da bi Evropski savet u junu poslao konkretne poruke. Tražićemo da glavna poruka bude borba protiv nezaposlenosti mladih", kaže premijer Italije Enriko Leta.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo veruje da će italijanska vlada na kredibilan način sprovesti mere za stimulaciju privrednog rasta, koje je najavio premijer, kako bi deficit bio manji od tri odsto bruto domaćeg proizvoda i budžet ostao uravnotežen.

To je važno, kako je rekao, za dugoročno smanjenje sadašnjeg velikog duga.

Međutim, prema prognozama OECD-a, treća ekonomija evrozone oslabiće procenat i po tokom godine, a potom zabeležiti slab rast od pola procenta.

To znači da će nova vlada morati da preduzima nove budžetske mere, bez ublažavanja fiskalne politike.


Izvor: [ rts.rs ]

Čitanja: 1495 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda