Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija » Banke »

JELAŠIĆ: KREDITI SKUPI I U 2009

19. 12. 2008.

JELAŠIĆ: KREDITI SKUPI I U 2009 - Kamatne stope na bankarske proizvode i usluge direktno su uslovljene cenom izvora finansiranja...

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da će krediti u Srbiji naredne godine ostati na „skupljem nivou”. On je to objasnio povećanim maržama iz inostranstva, kao i povlačenjem štednje iz banaka, jer manje depozita znači i manje novca za pozajmicu. U bankama tvrde da će eventualna poskupljenja zavisiti od situacije na tržištu i poteza NBS-a.

KAMATE - Jelašić je napomenuo da se proteklih nekoliko nedelja vidi trend smanjenja zaduživanja građana, i da jedino rastu hipotekarni krediti, ali i kod njih interes jenjava zbog viših kamatnih stopa.

Kada je reč o monetarnoj politici odnosno o kretanju referentne kamatne stope, od koje direktno zavisi cena dinarskih kredita, Jelašić je objasnio da to zavisi od inflacije.

- Normalno je očekivati da će NBS, ukoliko se inflatorna očekivanja smanje i inflacija počne da pada, odlučiti da smanji referentnu kamatnu stopu. Ali o tome kada i koliko, jedino je odgovoran Monetarni odbor.

O poskupljenju kredita generalni sekretar Udruženja banka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić kaže da će kamate u Srbiji zavisiti isključivo od visine marži evropskih banka, a da situacija sa povlačenjem depozita nije tako dramatična jer ukupna štednja iznosi 4,8 milijarde evra.

U bankama potvrđuju da će kamate zavisiti od situacije na svetskom tržištu.

- Cene kredita u narednom periodu zavisiće isključivo od mera Centralne banke, kao i od situacije na globalnom svetskom finansijskom tržištu. Kada je reč o merama NBS za lakšu otplatu kredita, građani ih nisu u prevelikoj meri koristili; uglavnom je bilo refinansiranja deviznih kredita uzetih kod drugih banaka našim dinarskim kreditima sa fiksnom kamatnom stopom - objašnjava za „24 sata” Petar Grujić iz Folks banke.

U Sosijete ženeral banci smo dobili slične odgovore.

Kamatne stope na bankarske proizvode i usluge direktno su uslovljene cenom izvora finansiranja. Što se nas tiče, kod već odobrenih kredita uslovi se neće menjati i klijenti će svoje obaveze izmirivati po uslovima određenim ugovorom koji su potpisali.

Dinar i dalje „nervozan”

Srednji kurs dinara danas će iznositi 85,99, za 43 pare više nego juče. Guverner NBS-a izjavio je da će kurs dinara narednih dana ostati „nervozan”, odnosno da će se kretati u jednom ili drugom pravcu. „Svako je kovač svoje sreće, može sam da odluči da li će ga to ubediti da drži još više jednu ili drugu valutu, a NBS će i dalje preuzimati sve da održi stabilnost”, istakao je Jelašić.

tekst: I. Jovanovic
Izvor: 24 sata
Čitanja: 2315 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda