Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

VIP MOBAJL INVESTITOR 2007.

23. 04. 2008.

VIP MOBAJL INVESTITOR 2007. - Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) dodelila je kompaniji Vip mobajl (Mobile) nagradu za najveću grinfild investiciju u 2007. godini u Srbiji.

U Srbiju je od 2000. do danas uloženo više od 13 milijardi dolara. SIEPA je prvi put ove godine dodelila nagrade "investitora godine", a dobitnici će biti kandidovani i za priznanja na nivou jugositočne Evrope.

Dobitnici nagrada su mobilni operater Vip, za najvredniju grinfild investiciju, kompanija Alena Limited, za najveće zapošljavanje, dok je Telenor nagrađen za najveću privatizaciju.

Austrijska kompanija Vip, koja je član Mobilkom Austrija grupe, prošle godine je kupila za 320 miliona evra licencu za trećeg mobilnog operatera u Srbiji i uložila je 99,4 miliona evra u izgradnju mreže, opremu, prodajne centre i edukaciju zaposlenih, saopšteno je na toj dodeli nagrada.

"Vip" u Srbiji ima pola miliona korisnika, zauzima šest odsto tržišta i zapošljava 450 ljudi, a najavio je i ulaganja od 250 miliona evra.

Britanska kompanija "Alena limited", koja je zakupila deo fabrike Jumko Vranje, gradi i novu tekstilnu fabriku u Vranju, gde će zaposliti 3.000 radnika i investirati oko pet miliona evra. Trenutno zapošljava 800 radnika i sprovodi edukativne programe za novih hiljadu u okviru Tehničke škole u tom gradu.

Norveška kompanija "Telenor", koja je kupila Mobi 63 za 1,5 milijardi evra, nagrađena je za najveću pojedinačnu investiciju u Srbiji.

"Kompanije koje smo ovaj put izabrali, smatramo da na najbolji način prikazuju ove karakteristike. Njihove aktivnosti na najbolji način oslikavaju efekte koje privreda može da ima u društvu gde posluje", kaže Ana Firtel-Vlajić, iz Saveta stranih investitora i dodaje da izbor nije bio lak.

"Tržište Srbije ugostilo je veliki broj dobrih stranih kompanija. Gledajući u period iza nas, nijedna članica nije zažalila, pre svega zato što smo imali dobre poslovne rezultate", rekla je ona.

Agencija za strana ulaganja dodelila je i dve specijalne nagrade i to kompaniji Elrad, za investiciju u nedovoljno razvijen region, kao što su Vlasotince, kao i nagradu za društveno odgovornu investiciju, koju je dobio Hemofarm.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Jasna Matić izjavila je prilikom dodele nagrada da je ovo prvi put da se takva manifestacija održava na nacionalnom nivou.

"Želim da kažem da će pobednici biti pravi reprezenti investitora u Srbiji. Za većinu, ako ne i za sve, svi ste vi čuli. To su naši najbolji i najveći investitori koji su dali veliki doprinos investicijama i razvoju privrede u Srbiji uopšte, poboljšanju investicione klime, zapošljavanju, podizanju plata i opšteg prosperiteta", rekla je Jasna Matić, iz Ministartsva ekonomije i regionalnog razvoja.

Koliko su strana ulaganja neophodna za dalji ekonomski razvoj naše zemlje naglasio je i zamenik direktora Agencije Bojan Janković i najavio uspešan završetak saradnje sa velikim indijskim investitorom.

Oni bi trebalo da sagrade veliki IT park u blizini Beograda i tako otvore nekoliko hiljada novih radnih mesta.

Izvor: [www.b92.net]

Čitanja: 3957 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda