Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

VLADA ĆE USPORITI RAST PENZIJA

14. 10. 2008.

VLADA ĆE USPORITI RAST PENZIJA - Beograd - Predizborno obećanje da će penzije dostići 70 odsto plate, Vlada verovatno neće ispuniti zbog problema sa finansiranjem budžeta usled svetske finansijske krize.

Obećani Zakon o povećanju penzija trebalo bi da se nađe pred Vladom krajem oktobra

Premijer Srbije Mirko Cvetković najavio je da će budžet za 2009. biti napravljen u saradnji sa MMF-om i da neće ugroziti ekonomsku stabilnost. Sa tom mogućnošću sagalasan je i kabinet potpredsednika Vlade Jovana Krkobabića, koji je glavni zagovornik povećanja penzija.

Penzioneri u Srbiji novembarski ček dobiće sa povećanjem od 15 odsto, koliko će ukupno iznositi redovno i vanredno povećanje penzija. Budžet za sledeću godinu, koji bi penzionerima trebalo da donese povećanje penzija na 70 odsto prosečne plate, ta očekivanja najverovatnije neće ispuniti.

"Budžet za 2009. uzeće u obzir i krizu na svetskom tržištu”, rekao je Cvetković, i rekao da je uveren da će biti napravljen obostrano prihvatljiv finansijski okvir. "Naš moto je da moramo da budemo socijalno odgovorna Vlada, ali i da moramo da vodimo računa o makroekonomskoj stabilnosti. Sve će biti izbalansirano između tekuće potrošnje i budućnosti ove zemlje", naveo je predsednik Vlade Srbije.

Obećani Zakon o povećanju penzija trebalo bi da se nađe pred Vladom krajem oktobra.

U kabinetu podpredsednika Vlade Jovana Krkobabića rekli su za B92 da je zahtev za povećanjem penzija na 70 odsto plate rađen na osnovu određenih očekivanja prihoda od privatizacije, stranih investicija i povećanja zaposlenosti, i da je sada jasno da su zbog finansijske krize ta očekivanja mnogo manja, kao i da je realno da povećanje ne bude u zatraženoj meri.

Ekonomisti koji su i ranije upozoravali na neralnost takvog zahteva smatraju da su pomirljivije izjave kabineta Krkobabića i najavljeni aranžman sa MMF-om znači odustajanja od povećanja penzija.

“Već ovo vanredno povećanje od 10 odsto u ovoj godini će se tek osetiti u 2009. godini. Ove godien, to je bilo samo dva meseca, a u 2009. to će biti svih 12 meseci, i biće značajan udar na budžet. Ako dodamo na to ovih 70 odsto, to je prosto neodrživo i ja mislim da je neopohodno da se od toga odustane”, rekao je ekonomista Pavle Petrović.

Izvor: b92
Čitanja: 2336 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda