Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

Za stanove kupaca nema

14. 12. 2013.

Za stanove kupaca nema - Kupovina stana na kredit Sudeći po tome koliko se stanova u Srbiji prodaje, broj podstanara se neće bitno smanjiti ni sledeće godine.

U prilog tome ide i činjenica da za narednu godinu nisu predviđene ni subvencije za stambene kredite.

Od početka godine, pokazuju podaci Poreske uprave, prodato je 20 odsto manje nekretnina nego u 2012. Manje se kupuje, manje i gradi, a s druge strane, raste broj onih koji uzete stambene kredite ne mogu da otplate.

Samo u Beogradu trenutno ima više od 150.000 podstanara, a u mnogim stanovima i više generacija živi u oko 50 kvadrata. Svi bi oni bili potencijalni kupci stanova kada ne bismo imali najveću cenu kvadrata u Evropi u odnosu na kupovnu moć.

Podaci Poreske uprave pokazuju da je ove godine u Srbiji prodato za petinu manje stambenih objekata nego prošle, a u Beogradu za četvrtinu.

Nenad Đorđević iz Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti PKS kaže da je promet slabiji nego prethodne godine.

"Cene stagniraju, nije bilo nekog većeg ni pada ni rasta cena u toku ove godine, mi smatramo da je to uglavnom zbog loše atmosfere u društvu, ljudi imaju negativna očekivanja kada su u pitanju njihova radna mesta i zarade ne odlučuju se lako da uzmu kredit", kažr Đorđević.

Od 2009. godine smanjuje se i broj onih koji kupuju stanove na kredit. Ove godine je u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje kredita primljeno 6.500 zahteva što je oko 300 zahteva manje nego prošle. Od 2005. godine osigurano je 76.000 kredita, a 530 stanova otišlo je na doboš.

Vršilac dužnosti direktora Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita Maja Kosovčević kaže da ove godine imaju 130 kredita po kojima je NKOSK otpočela plaćanje.

To znači, kako kaže, da je banka raskinula ugovor o kreditu sa korisnikom i započela postupak prodaje nepokretnosti.

Najveće interesovanje je za kredite za kupovinu stanova u novogradnji koje subvencioniše država kako bi pomogla građevinu. Od 1.700 odobrenih subvencionisanih kredita 500 je za stanove koje gradi država.

Osnivač Beogradskog sajma nekretnina Dušica Gaković kaže da potreba za stanovima postoji, ali za stanovima koji će imati odličan kvalitet i imati tržišno orijentisanu cenu.

"Kupci čekaju da se pojavi više nekretnina na tržištiu i da im cene padnu", ocenjuje Gaković.

A poslednji statistički podaci kada je u pitanju stanogradnja nisu ni malo optimistični. U trećem kvartalu ove godine vrednost izvedenih građevinskih radova opala za 28 odsto, a ugovorenih je čak 43 odsto manje nego u istom periodu lane.


Izvor i foto: [ b92.net ]

Čitanja: 1374 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant - Kupovina stana na kredit
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja - Kupovina stana na kredit
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot - Kupovina stana na kredit
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? - Kupovina stana na kredit
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru - Kupovina stana na kredit
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda