Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

ZAŠTO DA POKLONIMO NIS?

30. 08. 2008.

ZAŠTO DA POKLONIMO NIS? -

Dilojt i Tuš procenio vrednost naftne kompanije.

Naftna industrija Srbije, čijih će 51 odsto kapitala najverovatnije biti prodato ruskom ,,Gaspromu“ za 400 miliona dolara, vredna je 2,5 milijarde evra, procena je revizorske kuće Dilojt i Tuš, koju je objavio list ,,Danas“, a prenele agencije. Time su potvrđene ranije tvrdnje stručnjaka da NIS vredi daleko više od cene koja je postignuta u sporazumu sa Rusima.

Revizorska kuća Dilojt i Tuš će sutra održati internu prezentaciju rezultata procene vrednosti kapitala NIS-a.

U kabinetu Ministarstva ekonomije koje je zajedno sa Vladom Srbije naručilac procene, za ,,Blic nedelje“ kažu da još nisu dobili procenu vrednosti kapitala NIS-a i da je očekuju narednih dana. Na pitanje šta bi Srbija posle ove procene mogla da učini za svoje interese u Gasnom sporazumu, Nikola Papak, savetnik ministra ekonomije kaže da je ta procena naručena zato što je to zakonska obaveza, ali će dobro doći i kao adut u pregovorima s Rusima.

Cena NIS-a je jedna od tema i ne mogu da kažem da li je moguće promeniti je, ali osim cene mi ćemo nakon ratifikacije razgovarati i o karakteru gasovoda, ekološkim karakteristikama, vrednovanju akcija koje će građani dobiti, planiranim investicijama... Dakle, procena je adut koji ćemo moći da koristimo po svim ovim pitanjima, a ne samo po pitanju cene.

Činjenica je da je srpska vlada, čiji su predstavnici u javnost izlazili sa informacijama da ratifikacija Gasnog sporazuma uopšte nije pod znakom pitanja, sada u nezavidnoj poziciji. Iako su eksperti sa domaće, pa i ruske ekonomske scene, neprekidno upozoravali da će se dogovorna prodaja NIS-a ,,obiti Srbiji o glavu“, Gasni sporazum je sklopljen u onom obliku koji ponajmanje odgovara srpskoj strani. I kao takav će, po svemu sudeći, i biti ratifikovan u skupštini, što neće ostaviti mogućnost za promenu cene NIS-a.

Direktor ,,Enerdžiobservera“, Sijka Pištolova, smatra da je svaka cena srpske naftne kompanije ispod tri milijarde evra ponižavajuća.

- Ne znam da li je procena koju ju je uradio Dilojt i Tuš trenutna ili očekivana vrednost NIS-a. Očekivana je najmanje 30 odsto veća od trenutne. Zbog privrednog rasta Srbije i porasta standarda građana, NIS čeka lepa budućnost i ova kompanija će za godinu dana biti oporavljena. Ako se zna da je panevropski naftovod realnost, u doglednoj budućnosti na naša vrata, odnosno u rafinerije Pančevo i Novi Sad stizaće najkvalitetnija i najjeftinja kaspijska nafta. Treba znati i šta je ušlo u procenu NIS čije benzinske pumpe vrede najmanje 400 miliona evra - kaže ona.

Da Srbija nikako nije smela u direktnoj pogodbi da prodaje kapital NIS-a smatra i Milan Kovačević, stručnjak za strana ulaganja.

- Cena NIS-a bi mogla da se promeni na dva načina. Jedna opcija je da ne ratifikujemo Sporazum, što bi otvorilo mogućnost da se ponovo razgovara o ceni. Druga opcija je da ga ratifikujemo, što onda ostavlja mogućnost menjanja cene samo ukoliko se obe zainteresovane strane usaglase oko toga. U tom slučaju, razumno je očekivati da bi Rusi, čak i ako bi pristali da se promeni cena, za uzvrat tražili još neke povlastice i pogodnosti koje bi pokrile tu promenu - objašnjava on.

I on je mišljenja da bi, ukoliko ne dođe do pregovora oko cene, Srbija mogla da se bori za neke druge povlastice. Na primer, mogli bismo da dobijemo povoljniju cenu nafte, koju za sada nemamo, ali da to i nije najizvesnije.

- Takođe, Gasprom je govorio i da ćemo i gas nabavljati po manjim cenama, a plaćamo ga (kod Gasproma, prim. aut.) najskuplje u Evropi. Sada, nažalost, možemo samo da konstatujemo da je velika šteta što u samom Sporazumu nisu ubeležene nikakve pogodnosti za Srbiji, ni u pogledu cene, ni nafte, a ni gasa. Ako ,,Gasprom“ postane vlasnik kapitala i zadrži monopolsku poziciju koju NIS ima, oni bi krenuli sa uvozom skuplje nafte, pa bi je mi plaćali daleko više nego što smo mogli, da je sačinjen bolji sporazum - kaže Kovačević.

Da podsetimo, Energetski sporazum sa Rusijom koji Skupština treba da ratifikuje, predviđa izgradnju gasovoda kroz Srbiju i prodaju NIS ruskom ,,Gaspromu“.

NIS bi trebalo da se proda do kraja godine i to 51 odsto preduzeća za 400 miliona evra, a sporazumom su planirane i investicije u tu kompaniju od 500 miliona evra. Vlada je formirala radnu grupu za pregovore, sa predstavnicima ,,Gasproma“, na čijem je čelu ministar za ekonomiju i regionalni razvoj, Mlađan Dinkić.

On je nedavno izjavio da je knjigovodstvena vrednost kapitala NIS-a u 2007. godini bila 1,2 milijarde evra, a da tržišna vrednost nikada nije utvrđena.

tekst: I.Radisavljevic
Izvor: [www.blic.co.yu]

Čitanja: 2973 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda