Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

SRBIJA KANDIDAT U DECEMBRU 2008.

22. 12. 2007.

SRBIJA KANDIDAT U DECEMBRU 2008. - Šefovi diplomatija Grčke, Bugarske i Rumunije zaključili da približavanje Srbije EU ne treba vezivati za status Kosova.

Ministri spoljnih poslova Grčke, Bugarske i Rumunije su u saopštenju izdatom posle današnjeg sastanka u Atini, pozvali na ubrzano približavanje Srbije Evropskoj uniji, uz posebnu napomenu da se ne bi radilo o trgovini za ustupke Beograda oko Kosova.

"Moramo tretirati to pitanje bez žurbe i sa ozbiljnošću, s obzirom na njegovu kompleksnost", rekla je grčka ministarka spoljnih poslova Dora Bakojani novinarima posle sastanka sa rumunskim i bugarskim kolegama u Atini.

"Moramo održati kontakte. Treba da pokušamo da ostavimo otvorenim kanale za komunikaciju između Beograda i Prištine", kazala je grčka ministarka.

"Još nije nađeno rešenje, ali to ne znači da ne treba da nastavimo da pokušavamo do stvorimo okruženje sa najmanje moguće štete", rekla je Bakojani.

Dora Bakojani, bugarski i rumunski ministri Ivajlo Kalfin i Adrijan Čorojanu su rekli da su se složili o potrebi da se ubrzaju izgledi Srbije za pridruživanje EU i da se osigura da njeno napredovanje prema članstvu u EU nije povezano sa Kosovom.

"Niko od nas ne kaže Srbiji da je evropska perspektiva kompenzacija za Kosovo... mi ne želimo da je stavimo pred takvu dilemu", rekla je Bakojani uz konstataciju da se evropska perspektiva ne treba da ponudi Beogradu kao trgovina.

U zajedničkom saopštenju troje ministara, izdatom posle sastanka, piše da bi Srbija mogla da se brže približi EU "brzim potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju" i da bi onda na samitu EU decembra 2008. moglo biti odlučeno da joj se da status zemlje kandidata.

Oni su, takođe, kazali da je važno da EU pošalje na Kosovo misiju koju sačinjavaju policija i pravosudni stručnjaci.

Rumunski ministar je rekao da bi ta misija trebalo da se pošalje što pre. Za slanje misije potrebno je odobrenje Evropskog saveta koje se očekuje krajem januara.

Izvor: [www.b92.net]


Čitanja: 1863

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda