Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

AUSTRIJA PROTIV PROMENE LISABONSKOG SPORAZUMA

13. 10. 2009.

AUSTRIJA PROTIV PROMENE LISABONSKOG SPORAZUMA - Austrija je protiv zahteva predsednika Češke Vaclava Klausa da se unesu izmene u Lisabonski sporazum u delu koji odnosi na osnovna prava.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Austrije Aleksander Salenberg kaže da mora da se pojasni šta Češka i njen predsednik Vaclav Klaus žele i kakve su to promene Lisabonskog sporazuma.

"Ukoliko Češka bude zahtevala promenu Lisabonskog sporazuma, Austrija to neće prihvatiti", istakao je on.

Klaus traži da u Lisabonski sporazum bude dopisano poglavlje koje se odnosi na osnovna prava i da Češka bude izuzeta od posleratnih potraživanja imovine.

"Sporazum se neće više menjati. 27 država članica EU ga je prihvatilo", naglasio je Salenberg dodajući da svaka promena, "pa i u zarezu", mora dobiti odobrenje svih članica Unije.

Prema njegovim rečima, svaka izmena sporazuma značila bi da bi Irci, koji su na drugom referendumu prihvatili a na prvom odbili Lisabonski sporazum, morali ponovo da izađu na referendum.

Klaus se plaši da bi Sudetski Nemci, koji su iz Češke proterani tokom Drugog svetskog rata, mogli na osnovu povelje o osnovnim pravima zahtevati vraćanje svoje imovine. Prema tumačenju Klausa, taj deo sporazuma bi mogao da poništi takozvane "Benešove dekrete" iz 1945. godine. Češka vlada se nije u potpunosti složila sa Klausom, ali je obećala pregovore sa partnerima u EU. Ti razgovori bi trebalo da se održe tokom samita EU 29. i 30. oktobra u Briselu.

Barozo: Fišer da pronađe rešenje

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo zatražio je danas od češkog premijera Jana Fišera da pronađe rešenje koje bi omogućilo da njegova država što pre ratifikuje Lisabonski sporazum, kako bi mogao da stupi na snagu do kraja godine.

"Podstakao sam premijera Fišera da nađe rešenje za probleme koji još uvek nisu razjašnjeni na unutrašnjem planu i da o tome razgovara sa predstavnicima Švedske, koja trenutno predsedava Evropskoj uniji, sa kojima smo, takođe, u kontaktu, tako da omogući stupanje sporazuma na snagu do kraja godine", izjavio je Barozo nakon sastanka sa Fišerom. "Nadamo se da neće biti dodatnih prepreka u ovom trenutku, imajući u vidu da je češki parlament već odobrio sporazum", rekao je Barozo, prenela je agencija Rojters.

Češki Ustavni sud 27. oktobra o Lisabonskom sporazumu

Češki Ustavni sud će 27. oktobra, na javnoj sednici, po žalbi grupe konzervativnih senatora, razmotriti da li je Lisabonski ugovor u skladu sa ustavom zemlje, saopštio je portparol tog suda. Češka je poslednja od 27 zemalja članica EU koja još nije ratifikovala Lisabonski sporazum. Oba doma češkog parlamenta odobrila su dokument, ali za konačnu ratifikaciju nužan je potpis evroskeptičnog predsednika Vaclava Klausa, koji odugovlači s tom odlukom.

Sedamnaest senatora je krajem septembra uložilo Ustavnom sudu žalbu na Lisabonski sporazum, a Klaus je najavio da će sačekati odluku suda pre potpisivanja sporazuma. Da bi Lisabonski ugovor stupio na snagu neophodno je da ga ratifikuju sve članice EU.


Izvor: [ blic.rs ]

Čitanja: 1988 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda