Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

Austrija omiljena imigrantima

18. 07. 2013.

Austrija omiljena imigrantima - Austrija omiljena imigrantima Aktuelni podaci Statističkog zavoda Austrije potvrđuju da je ona ostala omiljena zemlja za imigraciju i da samo zahvaljujući imigrantima raste broj stanovnika.

Prošle godine je stanovništvo Austrije poraslo na 8.451.860 stanovnika, što je rast od 0,52 odsto u poredjenju sa prethodnom godinom.

Za rast stanovništva i ovaj put odgovorna je imigracija, koja je zabeležila rast od više od 40 odsto, dok je natalitet i dalje u opadanju.

Statistika o kretanju stanovništva za prošlu godinu pokazuje da je bilo ukupno 140.400 naseljavanja iz inostranstva, i 96.600 emigracija. Više Austrijanaca je napustilo zemlju nego što je u njoj rođeno, odnosno se doselilo.

Porast broja stanovništva ostvaren je zahvaljujući doseljavanju stranaca, od kojih je najveći broj, to jest čak 62 odsto iz zemalja EU. U grupi doseljenika u prošloj godini po prvi put Nemce pretekli su Mađari, a na trećem mestu su Rumuni.

Što se tiče zemalja izvan EU zabeležen je porast od 19.700 imigranata, od kojih su oko 45 odsto bili Evropljani. Najveću grupu među imigrantima tokom prošle godine činili su lica iz Rusije, zatim Srbije, kao i Bosne i Hercegovine.Međutim, treba dodati da pod pojam imigranti spadaju i deca imigranata koja su rođena u Austriji.

Ekspert za migracije Hajnc Fasman ocenio je da se radi o pozitivnoj imigraciji, jer se doseljavaju pre svega obrazovane, mlade i delotvorne osobe.

Inače statistički podaci pokazuju da se imigranti često i vraćaju svojim zemljama, pre svega Nemci i Poljaci.

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Sstrahe ocenio je da ovi podaci predstavljaju dokaz da se vodi pogrešna politika imigracije.


Izvor: [b92.net]

Čitanja: 1523 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO - Austrija omiljena imigrantima
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije - Austrija omiljena imigrantima
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava - Austrija omiljena imigrantima
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku - Austrija omiljena imigrantima
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU - Austrija omiljena imigrantima
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda