Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

BALKAN VAŽNA STAVKA

02. 01. 2011.

BALKAN VAŽNA STAVKA - Mađarska je od ponoći preuzela položaj predsedavajućeg Evropskoj uniji i među važne stavke je uvrstila učlanjenje zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Budimpešta je svesna da prema tome i dalje postoje otpori u Uniji.

"Evropa treba da ostane otvorena prema onim zemljama koje ispune nužna merila", ističe se u programu mađarskog predsedništva EU.

Mađarska smatra da bi završetak tehničkih pregovora s Hrvatskom do polovine iduće godine dokazao da su, naprotiv, osnovana uverenja da zemlje Zapadnog Balkana treba i mogu da ispune sve zahtevnije uslove za uključivanje u redove evropske dvadesetsedmorice.

U programu mađarskog usmeravanja poslova EU se podvlači da "istorijski uspeh predstavlja proširenje ostvareno uz uporedo produbljivanje evropske integracije".

Posebno se naglašava i da se to odnosi na one zemlje koje su "spremne i odlučne da osnaže vladavinu zakona, demokratiju i ljudska prava, da usvoje i sprovedu `pravne tekovine'" Evropske unije.

Budimpešta ističe da "odluka Saveta ministara EU da od Evropske komisije zatraži `mišljenje' o kandidaturi Srbije za članstvo predstavlja jasnu poruku koja osnažuje taj proces integracije".

Šef mađarske diplomatije Janoš Martonji je, predstavljajući prioritete mađarskog predstavanja Unijom, takođe izrazio "razočaranje što kasni dijalog Beograd-Priština".

Martonji je predočio da razgovori Beograd-Priština treba da počnu neutralnim, tehničkim pitanjima. Po strani se, po njegovim rečima, za kasnije moraju ostaviti osetljivija, "više za status vezana pitanja".

Budimpešta je u programu svog predsedavanja EU posebno istakla nužnost ekonomsko- finansijskog oporavka Evropske unije i otvaranja novih radnih mesta.

Među prioritetima su i dugoročna energetska bezbednost i stvaranje sigurne mreže energetskog snabdevanja među članicama EU, kao i usvajanje razvojne strategije za područje Dunava.

Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 1733 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda