Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

BALKANSKE ZEMLJE DALEKO OD ULASKA U EU

04. 02. 2009.

BALKANSKE ZEMLJE DALEKO OD ULASKA U EU - Prvi zamenik češkog ministra spoljnih poslova Tomaš Pojar rekao je danas u Beogradu da je Češka kao predsedavajuća EU, podržava pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana Uniji, ali da u tom procesu ne treba očekivati „čuda”.

„Neće biti čudesnih rešenja u narednih nekoliko meseci, tokom češkog predsedavanja”, rekao je Pojar i dodao da se nada da će napredak ipak biti ostvaren.

Na konferenciju na temu „Češko predsedništvo u EU i saradnja u oblasti bezbednosti” on je istakao da je pridruživanje Zapadnog Balkana EU prioritet češkog predsedavanja da bi se, između ostalog, ojačala stabilnost i demokratija i omogućio prosperitet regiona.

Pojar je na skupu u češkoj ambasadi u Beogradu rekao da Češka na tome radi jer je to važno i za njen prosperitet i stabilnost, ali i za EU.

Istakao je da je važno što proces integracije nije zamrznut već se nastavlja.

On je ocenio da Srbija i druge zemlje regiona imaju vrlo visoka očekivanja od procesa pridruživanja i da ih ne treba dodatno podstrekivati, ponovivši da ne treba očekivati čuda.

Pojar je dodao da nisu svi oduševljeni u EU ubrzanjem i nastavkom procesa proširenja, da je potreban konsenzus unutar EU, ali da je i u interesu EU da se „obrati pažnja i donesu strateške odluke”.

Prema njegovim rečima, važno je da zemlje Zapadnog Balkana nastave reforme.

Naveo je da članstvo u NATO nije uslov za pridruživanje EU, ali da to jesu povezani procesi, koji su pomogli Češkoj da napreduje u različitim oblastima.

Pojar je rekao da je u interesu EU i da se ostvari napredak u viznoj liberalizaciji i dodao da se ukidanje viza mora zasnivati na ostvarenim rezultatima.

Upitan o izgledima da Lisabonski ugovor bude ratifikovan i da ga češki predsednik Vaclav Klaus potpiše, on je rekao da je na parlamentu da o tome odlučuje, ali da odluku ne očekuje u narednim nedeljama.

Pojar je rekao da o potpisivanju odlučuje Klaus i ocenio da češki predsednik neće „biti u žurbi”. Vaclav Klaus poznat je po svojim evrospektičnim stavovima.

Lisabonski ugovor o reformi institucija EU nužan je za nastavak procesa proširenja Unije. Taj sporazum bi mogao da zaživi početkom sledeće godine, ako ga u međuvremenu ratifikuje parlament Češke i ako uspešno prođe na novom referendumu u Irskoj.


Izvor: [ politika.rs ]

Čitanja: 4598 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda