Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

BALKANU MILIJARDU EVRA

14. 05. 2008.

BALKANU MILIJARDU EVRA - Ministri Evropske unije usvojili su Investicioni plan u okviru kojeg je uspostavljen fond za podršku prioritetnim projektima u Srbiji i regionu

Osnivanjem investicionog plana Evropa želi da pomogne Srbiji i celom regionu da ubrzaju evropske integracije

Ministri ekonomije i finansija Evropske unije juče su usvojili „Investicioni plan za zapadni Balkan". Prema odluci koja je doneta u Briselu, usvojen je novi jedinstveni mehanizam podsticaja i olakšica za ulaganja Evropske investicione banke i drugih međunarodnih finansijskih institucija prvenstveno u infrastrukturu i društveno-ekonomski razvoj u zemlje zapadnog Balkana.

Predsednik Evropske investicione banke Filip Majstat rekao je novinarima da je cilj stvaranja „Finansijskog investicionog okvira za zapadni Balkan" da se korisnicima kredita i bespovratnih sredstava u tom regionu omogući da na jednom mestu nađu sve podatke i uputstva za podnošenje projekata.

Evropska pomoć Srbiji

Dosad su davaoci sredstava, a to su Evropska investiciona banka, Evropska komisija, Evropska banka za obnovu i razvoj, kao i Banka za razvoj Saveta Evrope, svaka zasebno, imale svoje mehanizme za odobravanje pozajmica, odnosno bespovratnih sredstava.

U sklopu tih olakšica se uspostavlja i fond od milijardu evra za potporu prioritetnim projektima u regionu, a sredstva će odobravati i pojedinačno zemlje članice EU i drugi finansijski donatori i međunarodne ustanove.

Odobrena sredstva namenjena su projektima infrastrukture u funkciji opšteg podsticaja privrede u regionu, a kasnije bi preko ovog objedinjenog mehanizma, sredstva bila usmerena na jačanje malih i srednjih preduzeća na zapadnom Balkanu.

Gordana Lazarević, pomoćnik ministra finansija, objašnjava da je donošenje ove odluke i usvajanje Investicionog plana za zapadni Balkan dodatna podrška Sporazumu koji su potpisali potpredsednik Vlade Božidar Ðelić i predsednik Evropske komisije Žozep Ljoveras, a prema kome je Srbiji iz pretpristupnih fondova EU za projekte u 2007. godini odobreno milijardu evra.

- Sporazumom koji su Ðelić i Ljoveras potpisali odobrena sredstva stižu u intervalima i to po 200 miliona evra i namenjena su jačanju institucija i prilagođavanju evropskim regulativama - objašnjava Lazarevićeva i dodaje da je to dodatni napor koji EU čini kako bi Srbija spremno dočekala kandidaturu za članstvo u EU, a ubrzo i punopravno članstvo.

Prema njenim rečima, najveći deo ovih sredstava usmeren je na projekte kojim jačamo naš privatni sektor, tj. institucije koje brinu o razvoju privatnog sektora, kako bismo mogli da izdržimo konkurentnost evropskog tržišta i ispunimo tri osnovna kriterijuma, a to su javni dug od 60 odsto, inflacija do tri odsto i deficit budžeta do tri odsto.

Lazarević osnivanje Investicionog plana ocenjuje kao dodatnu pomoć finansijskih institucija i signal da je Evropa spremna da nam pomogne da ubrzamo integracije i što pre dobijemo status kandidata, ali dodaje da je sada na nama da „zavrnemo rukave i počnemo da radimo na realizaciji SSP-a".

- Ova usaglašena podrška investicijama u Srbiju i ceo zapadni Balkan namenjena je svim zemljama u regionu i na osnovu konkurentnosti i vrednosti projekta koje one podnesu, sredstva će im se dodeljivati - kaže Lazarevićeva i dodaje da će do 2010. godine finansijska podrška evropskih finansijskih institucija biti proširena sa infrastrukture i na druga područja, a posebno na ulaganja u mala i srednja preduzeća, koja su i u EU glavni nosioci razvoja, brzo prilagođavanje tržištu i otvaranje novih radnih mesta.

Bespovratna sredstva

Predsednik Evropske investicione banke Majstat je posebno naglasio da bi brže izdvajanje sredstava trebalo da omogući mnogo usmereniju i jasniju tehničku pomoć za izradu projekata, za šta su predviđena bespovratna sredstva, „pokloni" jer je do sada vrlo složena izrada projekata usporavala njihovo podnošenje EIB i ostalim finansijskim institucijama, odnosno Evropskoj komisiji.

Objedinjeni „Finansijski investicioni okvir za zapadni Balkan" ima za cilj da se ohrabri dosadašnji napredak zemalja tog regiona u tranziciji i integraciji njihovih ekonomija.

O delovanju ovog mehanizma podsticaja investicija na zapadni Balkan vodiće računa posebno upravno telo Evropske komisije, EIB, EBRD i CEB, kao i zemalja članica EU koje su snažnije angažovane na tom prostoru.

Izvor: [www.biznisnovine.com]

Čitanja: 3808 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda