Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

BELI ŠENGEN, ALI NE I ZA KOSOVO

05. 07. 2009.

BELI ŠENGEN, ALI NE I ZA KOSOVO - Predlog Evropske komisije o stavljanju Srbije na belu šengen listu će biti usvojen s preporukom da vizna liberalizacija ne važi za građane Kosova, piše Dnevnik.

"Predlog vizne liberalizacije važi za građane s prebivalištem na teritoriji Republike Srbije, ali ne i za gradane s prebivalištem na teritoriji Kosova pod Rezolucijom 1244”, piše u nacrtu predloga, u koji je Dnevnik imao ekskluzivni uvid.

U svim dokumentima Evropske unije, s obzirom na to da nezavisnost Prištine nisu priznale sve države EU, Kosovu se dodaje nastavak "pod Rezolucijom 1244".

U daljem tekstu obrazloženja se navodi da su razlozi za takvu odluku bezbednosno-tehnicki i da se oni odnose na činjenicu da vlasti u Beogradu ne kontrolišu teritoriju Kosova.

Zato i ne mogu da obezbede sigurnost izdavanja dokumenata i ispunjavanje drugih uslova i merila koje je Srbija ispunila, ili je na dobrom putu da ih ispuni, na delu teritorije bez Kosova iz mape puta za viznu liberalizaciju.

Komisija je vrlo predano tražila način i kompromis sa državama članicama EU da predlog za Srbiju bude bez rezervi, ali i da bude statusno neutralan.

Na kraju je postignut dogovor da Komisija u svom predlogu jasno odredi za koga važi vizna liberalizacija, jer je EU ta koja određuje za koga povlastice bezviznog putovanja važe, a za koga ne.

Briselski izvor Dnevnika je ukazao na to da se vizna liberalizacija neće odnositi na osobe sa prebivalištem na Kosovu, bez obzira na to da li su oni Srbi, Albanci ili Romi.

U EU su, ipak, svesni toga da Srbima s Kosova neće biti teško da dobiju pasoš u kojem će stajati adresa prebivališta na teritoriji centralne Srbije.

Dakle, kako su potvrdili u Evropskoj komisiji, Kolegijum EK, zakazan za 14. jul u Strazburu, usvojiće predlog za stavljanje na pozitivnu šengensku listu Srbije, bez Kosova, kao i Crne Gore i Makedonije.

"Cilj je da posao bude završen do 30. novembra, odnosno da na sednici Saveta ministara unutrašnjih poslova bude usvojena odluka da vizna liberalizacija za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju počne 1. januara 2010. godine", dodao je evropski izvor Dnevnika.

Prema njegovim rečima, Komisija će 14. jula smesta po usvajanju, predlog uputiti u Savet EU i Evropski parlament, kako bi počeo da teče rok od tri meseca za mišljenje EP, da bi se izbeglo kašnjenje iz proceduralnih razloga.

Izvor: [ b92.net ]
Čitanja: 2209 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda