Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

BEZ DODATNIH USLOVA

06. 11. 2008.

BEZ DODATNIH USLOVA - Žozep Ljovers, šef delegacije Evropske komisije u Beogradu, kaže da se pred Srbiju neće stavljati novi uslovi za pristupanje Evropskoj Uniji.

Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije za 2008. godinu zvanično je predstavljen u Briselu. Žozep Ljovers, gostujući u emisiji Poligraf, rekao je da je važno da Srbija ima dobre odnose sa svim susedima, ali da to ne znači postavljanje novih uslova pred našu zemlju.

"Nema dodatnih uslova, oni su poznati od samog početka, nema novih uslova kad je reč o Kosovu. Pomenuli ste Euleks, on jeste značajan za EU, ali Kosovo, kao i ceo region, mora biti stabilno, ekonomski i socijalno da se razvija, ali i vladavina prava i bezbednost treba da budu potpomognuti", rekao je Ljoveras.

Ljoveras kaže da bi sredinom novembra komisija trebalo da odgovori na izveštaj Srbije o ispunjavanju uslova za liberalizaciju viznog režima, do kog bi moglo doći sledeće godine.

On navodi da je Srbija donela niz zakona u ovoj oblasti, ali da je za ukidanje viza neophodno da se počne sa njihovom primenom.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren rekao je juče da bi Srbija mogla da dobije status kandidata, u najpozitivnijem scenariju, 2009 godine.

Sledeća godina mogla bi da bude veoma značajna za približavanje Srbije Evropskoj Uniji ukoliko Srbija ostvari punu sradnju sa Hagom i sprovede neophodne reforme, rekao je Ren.

U izveštaju Evropske komisije pohvaljena je stabilnost nove srpske Vlade, postizanje konsenzusa o približavanju Evropskoj uniji i ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Komisija takođe navodi da Srbija ima dobre administrativne kapacitete za sprovođenje SSP-a, ali da se malo uradilo na usvajanju neophodnih zakona. U izveštaju se navodi i da je Vlada malo uradila u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i reformi pravosuđa.

U dokumentu je pohvaljen odnos sa Haškima tribunalom, ali se takođe i podseća da je puna saradnja sa Hagom obaveza Srbije.

Savet Evropske Unije će o nivou saradnje doneti jednoglasnu odluku nakon izveštaja koji će glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc podneti sredinom decembra.

"Ovaj izveštaj je pozitivan s obzirom na ono što nam se desilo prošle godine, a da li ćemo ga se sledeće godine sećati, kao čaša bila polupuna ili poluprazna, to zavisi od toga kako ćemo iskoristiti sledeću godinu", kazala je direktorka Kancelarije za pridruživanje EU Milica Delević.

"Zavisi od toga da li ćemo ubrzati zakonodavnu aktivnost, učiniti rad parlamenta efikasnijim, posvetiti se reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, usvajanju i primeni zakona, tako da izveštaj može sledeće godine da bude bogatiji kada je u pitanju to o čemu on najviše izveštava", rekla je ona.

U izveštaju Evropske komisije navodi se i da bi Srbija trebalo da pokaže konstruktivan stav prema participaciji Kosova u regionalnim inicijativama i međunarodnim forumima.

Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 2502 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda