Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

BEZ RASPRAVE O BALKANU

07. 03. 2010.

BEZ RASPRAVE O BALKANU - Iako su razgovori o priključenju zapadnog Balkana EU bili najavljeni za danas, evropski šefovi diplomatija odložili tu temu za jun.

Evropske ministre je na današnjem susretu u španskoj Kordobi najviše okupiralo postavljanje na noge prvog evropskog ministarstva spoljnih poslova i pitanje njegovog funkcionisanja. Takođe se razgovaralo o mirovnim pregovorima na Bliskom istoku, ali i odnosima sa novim ekonomskim silama: Brazilom, Kinom i Indijom.

Pre nego što je i započela rad, prva diplomatska služba Evrope izazvala je brojna nezadovoljstva i podele u Uniji zbog pitanja njenog budućeg funkcionisanja, kao i načina na koji bi trebalo da bude vođena.

Kritikovana još od preuzimanja dužnosti u januaru, šefica diplomatije Unije Ketrin Ešton podnela je izveštaj o napretku u formiranju Službe za spoljnu politiku bloka 27 država, koja bi trebalo da počne rad u aprilu.

"Ono što je naš centralni zadatak u ovom trenutku je sastavljanje uputstva za funkcionisanje ovog tela. Time će se naredne nedelje u Strazburu baviti evropski parlament. To će omogućiti rad prve evropske službe diplomatije i s nestrpljenjem očekujem te razgovore", kaže Eštonova.

Šefovi diplomatija razgovore o proširenju Evropske unije ostavili su za bolje dane.

Španski ministar spoljnih poslova Migel Anhel Moratinos najavio je da Evropa ipak ne odustaje od zapadnog Balkana i da će se uskoro za pregovaračkim stolom ponovo naći pitanje članstva - Hrvatske, Makedonije i Turske.

"Ključ je u tome da se pronađe pravi trenutak za razgovore o priključenju zapadnog Balkana Uniji. Mislim da ćemo u junu početi takve pregovore sa predstavnicima tri kandidata. Za to moramo adekvatno da se pripremimo i vidimo koliko je Evropska unija uključena u dešavanja na zapadnom Balkanu, kojima treba da donese sigurnost i stabilnost", rekao je on.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica razgovarali su i o uspostavljanju boljih odnosa Unije sa novim političkim faktorima na međunarodnoj sceni, kao što su Brazil, Kina ili Indija, ali i o učešću Evrope u mirovnom procesu na Bliskom istoku.

Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 1708 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda