Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

BEZ VIZA U EU OD 2010?

20. 04. 2009.

BEZ VIZA U EU OD 2010? - Evropski komesar za proširenje Oli Ren i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavili su u Briselu da očekuju da će Evropska komisija do isteka češkog predsedavanja EU u junu dati preporuku da se Srbija nađe na beloj šengenskoj listi kako bi proces liberalizacije viznog režima do kraja godine bio dovršen.

Ren je na zajedničkoj konferenciji za novinare, posle susreta sa Jeremićem, rekao da očekuje da će se, ukoliko uslovi budu ispunjeni do kraja juna, preporuka Evropske komisije da se liberalizuje vizni režim za građane Srbije "naći na stolu Saveta EU", jer je cilj Komisije da okonča ovaj proces do kraja 2009.

"Za nas je liberalizacija viznog režima najvažniji kratkoročni prioritet kako bi građani Srbije mogli slobodno da putuju. Optimista sam da ćemo do kraja češkog predsedavanja dobiti pozitivnu ocenu", rekao je Jeremić.

Jeremić je kazao da je Srbija veoma blizu da na konstuktivan način dovrši proces vizne liberalizacije i obezbedi svojim građanima slobodno putovanje po Evropi.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Jeremić je naglasio da je cilj Srbije da do kraja češkog predsedavanja Unijom, u junu, dobije pozitivnu ocenu za okončanje procesa ulaska na belu šengensku listu do kraja godine.

"Želimo da obezbedimo građanima Srbije da do kraja godine dobiju pravo koje imaju i drugi građani Evrope, da slobodno putuju", rekao je Jeremić.

Ren je kazao da Evropska komisija "u potpunosti podržava evropsku budućnost Srbije", naglasivši da Beograd treba da nastavi saradnju sa Haškim tribunalom i izrazio nadu da će srpske vlasti ispuniti sve svoje obaveze potrebne za nastavak procesa evropskih integracija.

Jeremić je naglasio da će, s obzirom na to da je osnovni cilj Srbije članstvo u EU i da su srpske vlasti provele mnogo vremena u ostvarenju tog cilja, Beograd nastaviti da radi ono što je i do sada činio, kako bi omogućio sprovođenje Prelaznog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju o čemu u EU još nema konsenzusa.

Ren je rekao i da Evropska komisija želi da pokaže da vodi brigu o Srbiji u teškoj ekonomskoj situaciji i u svetlu svetske ekonomske krize fokusirajući se na makroekonomiju i finansijska pitanja, kao i kroz budžetsku podršku.

Na pitanje da prokomentariše odluku Saudijske Arabije da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, Jeremić je rekao da je taj čin "za žaljenje", ali da to neće promeniti dosadašnji stav Srbije da i dalje "mirnim, diplomatskim i pravnim sredstvima" brani svoj ustavni poredak.

On je istakao i da će Srbija nastaviti da na ovakav način izražava svoj stav po pitanju Kosova u očekivanju mišljenja Međunarodnog suda pravde i u nadi da do tada više nijedna zemlja neće priznati nezavisnost južne srpske pokrajine.


Izvor: [ mtsmondo.com ]

Čitanja: 2226 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda