Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

BEZ VIZA VEĆ OD 19. DECEMBRA?

05. 11. 2009.

BEZ VIZA VEĆ OD 19. DECEMBRA? - U Savetu ministara EU usaglašen je stav da se ukidanje viza EU za državljne Srbije, Crne Gore i Makedonije stavi na snagu već 19. decembra ove godine.

To je bio jedinstven stav ambasadora država EU u Komitetu stalnih predstavnika država, rekli su danas agenciji Beta izvori iz Saveta ministara EU. Kako je naglašeno, to bi sada trebalo da bude potvrđeno 11. novembra na zasedanju Evropskog parlamenta i potom verovatno pre kraja mesecana sastanku ministara unutrašnjih ili spoljnih poslova EU.


Da će građani Srbije uskoro putovati bez viza nagovestio je i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji je u Briselu izjavio da nema gotovo nikakve sumnje da će građani Srbije u 2010. godini, "a možda i ranije", moći da putuju u zemlje Evropske unije bez viza.

Očekujemo formalnu odluku o tome 30. novembra ili 1. decembra, rekao je Jeremić posle razgovora sa evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom.

Ren je pritom prokomentarisao inicijativu koja je došla iz Slovenije, da bi odluka o ukidanju viza za građane Srbije mogla da stupi na snagu 19. decembra ove godine, umesto 1. januara 2010.

"Kada je reč o tom 19. decembru, to je važno pitanje. Budući da se približava Božić i da je, u vreme praznika, važno pokazati dobru volju, nadam se da će biti pokazana dobra volja po tom pitanju”, očekuje Ren.

“Naravno, odluka je na Savetu ministara i zemljama članicama da odluče kog će datuma odluka o ukidanju viza stupiti na snagu. Postoje i određena praktična pitanja koja su sa tim povezana”, naveo je evropski komesar.

“Ostavljam, dakle, odluku Savetu ministara ali mislim da treba pokazati što više dobre volje u vreme Božića", poručio je on.

Jeremić je inače danas u Briselu najavio i da Srbija namerava da do kraja ove godine podnese i kandidaturu za članstvo u EU o čemu više možete čitati u posebnoj vesti.

Fajonova: 19. decembar realan datum

Izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon izjavila je da je "realno očekivati" da Srbija, Makedonija i Crna Gora budu stavljene na belu šengensku listu već 19. decembra.

"Mislim da je realno da vize budu ukinute 19. decembra, što me veoma raduje. To bi bila sjajna vest za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore", rekla je Fajonova agenciji Tanjug, dodajući da su zemlje članice EU, prema informacijama kojim ona raspolaže, prihvatile tu inicijativu Slovenije.

"Taj datum, 19. decembar, mi želimo da stavimo u zajedničku deklaraciju Evropskog parlamenta i Evropskog saveta. O tome će se u Evropskom parlamentu raspravljati u četvrtak (12. novembra), a potom će, istog dana, biti stavljeno na glasanje kao prilog izveštaju o viznoj liberalizaciji", rekla je ona.

Fajonova je rekla da očekuje da će njen izveštaj, koji je krajnje pozitivan, biti usvojen u parlamentu, posebno deo u kojem se predlaže ukidanje viza za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru.


Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 1920 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda