Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

BG i PR razmenili oficire za vezu

17. 06. 2013.

BG i PR razmenili oficire za vezu - BG i PR razmenili oficire za vezu Beograd i Priština razmenili u podne oficire za vezu, kada je Dejan Pavićević stupio na dužnost u Kancelariju EU u Prištini, a Ljuljzim Peci u Beogradu.

On je ponovio da to nije ambasadorska funkcija jer Srbija ne priznaje Kosovo.

Pavićević se obratio novinarima ispred sedišta misije EU u Prištini, gde će mu biti kancelarija, na srpskom i engleskom. Ljuljzim Peci, se novinaraima obratio u sedištu Misije EU u Beogradu i poželeo "dobar dan" na srpskom, albanskom i engleskom i zatim obraćanje nastavio na srpskom.

"Ovo je veoma značajan dan što se tiče normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Očekujem otvoren i dobru saradnju srpskih državnih institucija i ovde sam da dam svoj prilog normalizaciji odnosa između naše dve zemlje", rekao je Peci.

Posle ove kratke izjave Pecija nisu bila dozvoljena pitanja novinara.

Pavićević je novinarima u Prištini rekao da je njegov i zadatak oficira za vezu Pecija da olakšaju komunikaciju, sprovođenje dogovora iz Brisela i da pomognu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Na pitanje ko predstavlja Srbe na Kosovu, on ili direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin, Pavićević je naveo da obojica predstavljaju Vladu Srbije.

Prema njegovim rečima, u Prištini nije u diplomatskoj misiji, već je samo oficir za vezu.

Na pitanje kakva će biti komunikacija između njega i Pecija, Pavićević je dodao da je više puta razgovarao sa njim i da su do sada dobro sarađivali, te se nada da će i dalje blisko sarađivati i razmenjivati neophodne informacije.

Upitan da li kosovski Srbi treba da se obraćaju njemu ili Peciju, Pavićević je naveo da se nada da će se "svi kojima treba pomoć obraćati svima kada postoji problem" i da će te probleme "rešavati na najbolji mogući način".

Razmenom oficira za vezu je zvanično izvršena razmena oficira za vezu, što je jedan od rezultata pregovora srpskog i kosovskog premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija.

Pavićević je prvi predstavnik Vlade Srbije koji je stacioniran u zgradi Kancelarije EU na Kosovu, a kako je ranije rekao, prvenstveno će raditi na implementaciji sporazuma postignutih tokom briselskog dijaloga, a ni on ni Peci nemaju diplomatski status.

"Moji prvi radni zadaci će biti da se kancelarija osposobi, da se uspostavi komunikacija sa EU i Euleksom, sa onim što je ostalo od misije UN, a posle ćemo videti kako ćemo", rekao je Pavićević ranije.

Pavićević je izjavio da će on biti predstavnik Vlade pri misiji EU u Prištini, a ne kod privremenih kosovskih vlasti. "Koliko sam ja obavešten, u Prištini živi 17 Srba, a ja ću biti 18", rekao je ranije za B92 Pavićević.

Peci je, za razliku od Dejana Pavićevića, rekao u intervjuu za B92 da su zadaci koje će obavljati slični zadacima bilo kog šefa diplomatske misije i da se odnose na bilateralne odnose između dve zemlje.

Kosovski premijer Hašim Tači rekao je da će posle razmene oficira za vezu Kosovo biti predstavljeno u Beogradu na diplomatskom nivou, dok je Pavićević istakao da ni on, niti Peci nemaju diplomatski status.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga ocenila je u subotu da razmena oficira za vezu Beograda i Prištine predstavlja značajan korak ka potpunoj normalizaciji odnosa, te da Pecijeva misija ima poseban značaj za razvoj i potpunu normalizaciji odnosa.


Izvor: [b92.net]

Čitanja: 1425 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO - BG i PR razmenili oficire za vezu
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije - BG i PR razmenili oficire za vezu
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava - BG i PR razmenili oficire za vezu
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku - BG i PR razmenili oficire za vezu
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU - BG i PR razmenili oficire za vezu
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda