Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

Bolji uslovi poslovanja i standard

27. 04. 2013.

Bolji uslovi poslovanja i standard - Bolji uslovi poslovanja i standard

Približavanje Srbije Evropskoj uniji obezbediće bolji poslovni okvir koji će stvoriti uslove za povećanje zaposlenosti i standarda građana, kao i bolji sistem socijalne zaštite, izjavio je Tanjugu član Upravnog odbora Saveta stranih investitora Srđan Lazović.

"I za građane i za investitore od značaja je da pristupanje Srbije EU bude proces sa jasnim početkom i krajem. Jer, ako čitav taj proces predugo traje gubi se interesovanje, i to onda može da postane priča bez završetka, kao što je to slučaj sa Makedonijom", ukazao je Lazović.

Dobijanje datuma za početak pregovora će svakako biti pozitivan signal kako investitorima koji već posluju na ovom tržištu, tako i onima koji planiraju ulaganje u Srbiju.
"Tek kada Srbija dobije datum za početak pregovora, biće jasno u kom se pravcu i kojim tempom kreće, i šta se može očekivati", naveo je Lazović.

Datum znači jedan sasvim drugačiji nivo obaveza iz razloga što sam proces pregovora uključuje i procenu ispunjenja ekonomskih kriterijuma EU, jer zemlja treba da pokaže da ima funkcionalnu tržišnu ekonomiju koja podrazumeva makroekonomsku stabilnost, pravni sistem usaglašen sa EU, i konzistentnu primenu zakonske regulative, objasnio je sagovornik Tanjuga .

Na pitanje kako strani investitori vide Srbiju u narednih pet godina, Lazović je odgovorio da se može konstatovati da je Vlada Srbije prepoznala prioritete Saveta i započela ili najavila aktivnosti u četiri značajne oblasti - opšti pravni okvir, poreska regulativa, radno-pravni propisi i inspekcije.

Potrebno je još dosta uraditi kako bi Srbija poboljšala svoju konkuretnost i ostvarila značajniji napredak u poboljšanju uslova poslovanja.
"U periodu od narednih pet godina, očekujemo da počnu i da se po mogućstvu sprovedu značajne sistemske reforme, pre svega u oblasti penzionog i zdravstvenog sistema, kao i u javnom sektoru, kako bi se povećala transparentost i efikasnost i podržao ekonomski razvoj", poručio je Lazović.

On je izrazio očekivanje da Srbija napreduje na putu ka EU, da poslovno okruženje bude predvidljivo i transparentno, i da važe jednaki uslovi poslovanja za sve investitore, bilo domaće ili strane.
"Predvidljivost uz makro-ekonomsku i političku stabilnost jedne zemlje predstavlja ključni preduslov očuvanja postojećih investitora, njihovog daljeg investiranja u zemlju kao i privlačenja novih investitora", zaključio je Lazović.

Izvor i foto:[Tanjug]

Čitanja: 1325 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO - Bolji uslovi poslovanja i standard
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije - Bolji uslovi poslovanja i standard
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava - Bolji uslovi poslovanja i standard
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku - Bolji uslovi poslovanja i standard
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU - Bolji uslovi poslovanja i standard
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda