Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

BRAMERC HVALI, BRISEL ČEKA REFORME

06. 06. 2011.

BRAMERC HVALI, BRISEL ČEKA REFORME - Njujork, Brisel, Beograd -- Serž Bramerc će Srbiju najzad pohvaliti pred Savetom bezbednosti UN za saradnju sa Haškim tribunalom. Međutim, za dobijanje EU-kandidature neophodne su reforme.

Pohvale Srbiji zbog hapšenja Ratka Mladića biće najvažniji deo usmenog obraćanja glavnog haškog tužioca Savetu bezbednosti UN u ponedeljak.

Bramerc će pred SB predstaviti izveštaj o saradni Srbije s Tribunalom u Hagu, napisan pre hapšenja Ratka Mladića, koji ima negativnu ocenu. Pošto izveštaj nije menjan posle hapšenja, biće dopunjen usmenim izlaganjem.

Aktuelne usmene pohvale i zastarele pismene kritike – tako će Serž Bramerc oceniti saradnju Srbije sa Hagom, mada njegov portparol ne može da potvrdi da će upotrebiti ocenu "potpuna saradnja".

"Pohvaliće svakako Tadićev veliki uspeh u završetku saradnje sa Hagom, uspeh Saveta za nacionalnu bezbednost i uspeh Akcionog tima. Sigurno će se osvrnuti da treba da završimo saradnju sa Hadžićem ali i na pozitivni deo ovog izveštaja", rekao je Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine.

Bramerc je pred izlaganje u Savetu bezbednosti dao intervju nemačkom magazinu "Fokus", u kom je rekao da je hapšenjem Ratka Mladića Srbija ispunila jedan od najvažnih uslova za pristup EU, ali je dodao i da preostali haški begunac Goran Hadžić mora biti uhapšen.

Tadić u Briselu

Ali neće se samo u Njujorku pričati o Srbiji – predsednik Boris Tadić boravi u Briselu gde će se sastati sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom.

Bramercove pohvale neće Srbiju osloboditi reformi koje su preduslov za evropsku kandidaturu. U resoru pravosuđa tvrde da će sve na vreme biti gotovo.

"U velikoj meri stvari vezane za reformu pravosuđa su završene, ako govorimo o postupku opštem izboru za koji verujem da će biti završen do septembra meseca, zatim ako govorimo o donošenju ili pripremi procesnih zakona, organizacije rada ili izmene svesti", kaže Snežana Malović, ministarka pravde.

Beograd očekuje važnih evropskih šest meseci – u Briselu će se često analizirati dostignuća Srbije.

"Već u drugoj polovini juna Komisija će početi da izrađuje mišljenje i 12. oktobra očekujemo zvanično mišljenje Komisije – preporuku za kandidaturu i eventualnu preporuku o članstvu. Međutim, konačna odluka je na državama članicama i nije sigurno da smo samo izručenjem Mladića otvorili taj politički teren", kaže Nikola Jovanović, urednik časopisa Izazovi evropskih integracija.

Jovanović navodi da će evropske države pažnju obratiti i na regionalnu saradnju - posebno na odnos prema BiH i dijalog sa Prištinom.

Pajević: Datum nije suština

Savetnik u ISAK fondu Milan Pajević kaže za B92 da nije realno očekivati tačne datume kandidature i pregovora, ali kako kaže, datumi nisu najvažnija stvar na putu ka EU.

"Naša vlast se suviše često vezivala za datume u poslednjih 10 godina, što je dovelo do razočarenja građana kojima je obećavano nešto što se kasnije nije ispunjavalo ili se ispunjavalo tek nekoliko godina posle. Ali i suštinski datumi uopšte nisu važna stvar. Važniji su procesi koji ovu zemlju vode ka jednom uređenom društvu i sistemu, ali ne zato da bi se zadovoljio Van Rompej ili neko drugi u Briselu, već da bi zadovoljili nas građane koji ovde živimo", kaže on.

Na pitanje da li je haški uslov i dalje u vrhu prioriteta zahteva za Srbiju, pošto još jedan begunac nije uhapšen, Goran Hadžić, Pajević kaže da je haški uslov važan onoliko koliko to proceni sam Tribunal, odnosno glavni tužilac tog suda, i podseća da je jedna zemlja EU, Holandija, vezala svoju poziciju prema Srbiji za to koliko se sarađjue s Haškim tribunalom.

"E sad, ako dođu krajnje pozitivne ocene od Serža Bramerca, onda Holandija naravno gubi taj argument i onda će i ona, zajedno sa ostalih 26 članica biti za to da ne postoji crveno svetlo za Srbiju", ocenjuje on.

S druge strane, postavlja se pitanje koja će nova "crvena svetla" biti postavljena pred Srbiju na njenom putu ka članstvu u EU. Jedno od mogućih uslova je i Kosovo. Pajević smatra da je reč o veoma važnom pitanju, ali napominje da je to i dugotrajan politički proces.

"U ovom trenutku, i Beograd i Priština doboro idu tim putem. Trenutno, sada nema razloga za brigu, otvoren je dijalog. Opet bih apelovao da ne gubimo vreme na te dugotrajne i velike političke uslove, nego da se zaista koncentrišemo na Akcioni plan Srbije, napravljen na osnovu uvida EU šta još treba u Srbiji da se uradi u raznim oblastima", kaže on.

Prema njegovim rečima, tu su reforma ekonomije, pravosuđa, koje bi trebalo da se celo izmeni, i niz drugih, poput restitucije koja je vrednosna institucija za EU, zatim zakon o patentima, o izbornoj komisiji…i mnogo drugih.

Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 1899 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda