Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

BUDUĆNOST SRBIJE U EU

17. 02. 2010.

BUDUĆNOST SRBIJE U EU - Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova, rekao predsednik Srbije Boris Tadić posle susreta sa premijerom Belgije Ivom Letermom. Premijer Cvetković je u razgovoru sa svojim kolegom istakao da su evropske integracije prioritet Vlade.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je u razgovoru sa premijerom Belgije Ivom Letermom da Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova i da je plan za integraciju severnog Kosova pretnja za stabilnost celog regiona, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

Tadić se Letermu zahvalio zbog podrške Belgije u ukidanju viza za građane Srbije i nastavku evropskih integracija.

U saopštenju se navodi da je Tadić preneo saučešće svom sagovorniku zbog velike železničke nesreće koja se dogodila u Belgiji.

Premijer Belgije, Iv Leterm, rekao je da će pitanje zahteva za članstvo Srbije u Evropskoj uniji biti na dnevnom redu prolećnog ili letnjeg zasedanja Evropskog saveta.

Nakon razgovora sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, Leterm je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da se "u ovom trenutku ne zna da li će na prolećnom ili letnjem zasedanju" da se raspravlja o kandidaturi Srbije, ali da će "u svakom slučaju Evropski savet na jednom od ta dva zasedanja zatražiti mišljenje Komisije".

"Kad god da se to desi, ono što je jasno za vladu Belgije jeste da budućnost Srbije leži u evropskoj integraciji", rekao je premijer Leterm.

Leterm je podsetio da je Balkan "region sa osetljivim pitanjima", ali je ukazao da i unutar EU često postoje različiti interesi i da je suština predsedavanja EU postizanje kompromisa u tim situacijama.

"Sadašnji zadatak belgijskih vlasti je da poboljšaju odnose sa Srbijom, a na evropskom nivou da pomognu evropske integracije Srbije", rekao je on.

Dvojica premijera složili su se da su bilateralni odnosi između dve zemlje dobri, ali da postoji prostor za njihovo dalje poboljšavanje.

Leterm je rekao da je već do sada u Srbiju investiralo dvadesetak belgijskih firmi i da postoje mnoge druge koje su veoma zainteresovane za ulaganja u Srbiji, ali da je za njihov dolazak potrebno da se prvo oporavi privreda u samoj Belgiji.

Kosovo i evropske integracije - dva odvojena procesa

Premijer Cvetković je rekao da su evropske integracije i u ovoj godini u vrhu agende Vlade Srbije i da će to preneti i u sutrašnjem razgovoru sa ministarkom spoljnih poslova EU Ketrin Ešton.

Cvetković ne misli da će pitanje Kosova i hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića opterećivati proces evropskih integracija Srbije, zato što pitanje Mladića, kako je rekao, više nije političko, već tehničko pitanje.

Premijer Srbije istakao je i da su pitanje Kosova i evropskih integracija dva odvojena procesa i da je to konstatovano i u današnjem razgovoru.

Posle susreta sa Cvetkovićem, Leterma je primio predsednik Srbije Boris Tadić.

Predsednik belgijske vlade juče je boravio u Crnoj Gori i u Albaniji, a poseta Prištini, koja je bila zakazana za ponedeljak, otkazana je zbog železničke nesreće u Belgiji.

Izvor: [ rts.rs ]

Čitanja: 1861 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda