Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

Čeka nas osam godina pregovora

18. 07. 2013.

Čeka nas osam godina pregovora - Čeka nas osam godina pregovora Profesor Fakulteta političkih nauka Jovan Teokarević kaže da Srbiju očekuju teški i dugi pregovori sa EU, koji će najverovatnije trajati od šest do osam godina.

Teokarević dodaje da ti pregovori u svakom trenutku mogu da budu prekinuti.

On je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da svaka zemlja članica EU može da zahteva da se pregovri privremeno prekinu ukoliko nema očekivanog napretka.

"To se stalno događa, pa čak je bilo i neprincipijalnih stvari, kao u slučaju Hrvatske, kada joj je zbog bilateralnih odnosa nametnuta suspenzije pregovora na određeno vreme, jer prosto jedna od članica EU zahteva ispunjene svojih interesa. Mi ćemo se sa tim suočavati sigurno, i to ne samo od jedne zemlje", ocenio je Teokarević.

On je naveo da će Srbija imati stalno otvorena tri poglavlja tokom pregovora: 23, 24 i 35, koja se odnose na pravosuđe, vladavinu prava i odnose sa Kosovom, i istakao da svaka zemlja članica može da traži proveru u bilo kom trenutku.

"Ništa neće biti lako, pogledajte koliki je dug period skriniga predvideo (Štefan) File u kom treba da se ispita koliko je naše zakonodavstvo u skladu sa zakonima EU. Dat je period od dve godine. To znači da niko ne očekuje lake pregovore", naglasio je Teokarević.

On je posetu evropskog komesara za proširenje Štefana Filea Beogradu i Prištini nazvao "dobrom voljom Evropske komisije", pošto je formalno započela pregovarački proces uoči godišnjih odmora.

Govoreći o izboru šefa pregovaračkog tima, Teokarević je rekao da se slaže sa ocenom premijera, da ta osoba ne treba da bude visoki funkcioner, već da bude stručna, da zna kako se odvijaju pregovori, i kako funkcionise EU.

On je kao dobar model naveo scenario po kojem bi se formiralo posebno Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, a da se pregovarač "veže za potpredsednika koji bi se bavio samo evropskim integracijama".


Izvor: [b92.net]

Čitanja: 1508 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO - Čeka nas osam godina pregovora
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije - Čeka nas osam godina pregovora
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava - Čeka nas osam godina pregovora
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku - Čeka nas osam godina pregovora
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU - Čeka nas osam godina pregovora
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda