Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

Čeka se da i Brisel kaže januar

27. 06. 2013.

Čeka se da i Brisel kaže januar - Čeka se da i Brisel kaže januar Brisel -- Šefovi država i vlada članica EU sutra će u Briselu doneti konačnu odluku o datumu početka pristupnih pregovora sa Srbijom. Bundestag rekao ne pre januara.

Reporter B92 iz Brisela Ljubica Gojgić javlja da posle odluke Bundestaga sutra u Briselu neće biti teško da se Evropski savet dogovori da pregovori u ulasku Srbije u EU mogu da počnu od januara i da je uslov za to puna primena briselskog sporazuma i dalja normalizacija odnosa sa Kosovom.

U izvorima bliskim delgacijam može se čuti da će za Srbiju uslediti ovakav scenario - od Evrospke komisije tražiće se da u narednom periodu izvesti ministre zemalja članica EU o napretku u primeni sporazuma, potom će se o Srbiji izjašnjavati Savet ministara EU, a ne isključuje se i da se na kraju o tome izjašnjava i Evopski savet na redovnom samitu u decembru.

Inače velika većina članica EU smatra da je Srbija zaslužila da već sada dobije datum za pregovore o člnastvu, dok Nemačka i dalje ima tvrd stav da "Srbija za sada zaslužuje žuto svetlo".

Evropski lideri će sutra, na kraju drugog dana Samita koji je počeo danas popodne raspravljati o datumu za Srbiju na osnovu preporuke koju je u Luksemburgu usvojio Savet minsitara - šefova diplomatija 27 zemalja članica EU. Oni su se na sastanku u utorak saglasili da se sa Srbijom pokrenu pregovori o članstvu ali odluku o datumu su prepustili Evropskom samitu u petak.

Za tu odluku ključan je stav Nemačke, a kancelarka Angela Merkel je jasno danas u Berlinu rekla da bi prva pristupna konferencija EU sa Srbijom mogla da bude u januaru 2014. godine, ali samo ako se u decembru potvrdi puno sprovođenje briselskog sporazuma.

Bundestag je potom većinom glasova usvojio Deklaraciju o Srbiji da pregovori sa EU mogu početi najranije u januaru 2014. pošto se potvrdi sprovođenje sporazuma Beograda i Prištine. Šta sve piše u Deklaraciji Budnestaga o Srbiji pročitajte OVDE.

Iako je većina drugih članica tražila da pregovori počnu ranije bez dodatne potvrde Saveta, mehanizam odlučivanja zahteva konsenzus, tako da je gotovo izvesno da pregovori neće početi pre januara.

Lideri EU koji su se danas okupili u Briselu nisu uoči sastanka davali izjave o ovoj temi.


Izvor i foto: [b92.net]

Čitanja: 1429 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO - Čeka se da i Brisel kaže januar
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije - Čeka se da i Brisel kaže januar
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava - Čeka se da i Brisel kaže januar
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku - Čeka se da i Brisel kaže januar
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU - Čeka se da i Brisel kaže januar
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda