Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

Datum će se znati do 17. decembra

06. 12. 2013.

Datum će se znati do 17. decembra - Odgovor za datum pregovora do 17 decembra Ministar zadužen za evrointegracije Branko Ružić kaže da je za Srbiju simbolički važno da se međuvladina konferencija sa EU održi ovog meseca.

On je takođe, u izjavi za Novosti, najavio da će sve biti poznato najkasnije 17. decembra, posle sastanka evropskih šefova diplomatije.

Prema njegovim rečima, ukoliko se tada ne odluči da pregovori startuju tri dana kasnije (20. decembra), onda će početi, najverovatnije, 21. januara naredne godine.

Ružić je za današnje 'Novosti' objasnio da se mnoge države u EU zalažu da prvi zvanični susret bude 20. decembra i podsetio da je to bio jedan od zaključaka poslednjeg samita Italije i Francuske.

Ružić je naveo da niko do detalja ne zna kako će pregovarački okvir tačno izgledati, pošto taj proces, kako je rekao, ima jednu krucijalnu specifičnost - prati ga normalizacija odnosa sa Prištinom.

"Ta dva procesa zapravo su isprepletena i praktično će ojačavati jedan drugi. Na koji način će se tretirati pitanja u vezi sa za KiM, najbolje ćemo videti u praksi", rekao je Ružić.

Srbiji ništa neće visiti nad glavom ''što već ne znamo", rekao je Ružić i dodao da je poznato da će konstantno "na stolu" biti i tema odnosa Beograda i Prištine.

Odnos Beograda i Prištine ne treba sagledavati u kategorijama uslovljavanja, jer Srbija i EU imaju partnerski odnos. ''Ne postoje nikakvi zahtevi, već samo proaktivni odnos Vlade u vezi sa relaksiranjem dugogodišnjih tenzija na Kosovu. I lokalni izbori su, zapravo, prvi iskorak u tom pravcu. Ali, važne su i teme formiranja mreže sudova, carnine i naše integracije u kosovsku policijsku službu, kao i krucijalna zaštita prava Srba formiranjem ZSO", naveo je Ružić.

Govoreći o izborima u prestonici i vanrednim izborima u celoj zemlji, Ružić je najavio da će Beogradjani novu vlast birati, najverovatnije, u martu naredne godine, a da je i dalje otvoreno pitanje istovremenog održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Na pitanje kako bi se održavanje izbora odrazilo na pregovarački proces sa EU, Ružić je istakao da bi Srbija "izgubila šest meseci tokom izborne kampanje" i možda propustila "zgodan trenutak kada Unijom predsedavaju prijatelji Srbije".

Ružić ne vidi šta bi moglo da dovede do turbuletnih situacija na domaćoj političkoj sceni, a ništa loše ne vidi u tome što "najjača partija (SNS) priča sa opozicijom". "Dobro je što, kao najjača stranka, pričaju sa opozicijom, ali u tome ne vidim želju da promene partnera. Bar ne SPS. Kada se formira vladajuća koalicija, to se radi na programskim načelima i zajedničkom imenitelju politika. Gradjani su ti koji najbolje mogu da procene koliko su stranke sa kojima SNS razgovara srodne", rekao je Ružić.


Izvor i foto: [ b92.net ]

Čitanja: 1349 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO - Odgovor za datum pregovora do 17 decembra
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije - Odgovor za datum pregovora do 17 decembra
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava - Odgovor za datum pregovora do 17 decembra
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku - Odgovor za datum pregovora do 17 decembra
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU - Odgovor za datum pregovora do 17 decembra
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda