Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

Datum 2014 - kad, ako, možda

13. 06. 2013.

Datum 2014 - kad, ako, možda - Datum 2014 - kad, ako, možda Poslanici vladajućih stranaka u nemačkom parlamentu još nisu utvrdili konačan stav pred zasedanje krajem juna na kom odlučuju o dodeljivanju datuma Srbiji.

Saglasni su, kako piše Beta, o tome da ključna poruka koju žele da upute jeste da Beograd i Priština moraju da ispune ono na šta su se obavezali međusobnim sporazumom pod okriljem EU.

Kako dopisnica Bete saznaje od obaveštenih sagovornika u Bundestagu, poslanici vladajućih stranaka, Hrišćansko-demokratske unije (CDU), Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i Liberala (FDP), blizu su dogovora o stavu da bi Srbiji trebalo odobriti datum otpočinjanja pregovora u januaru 2014, pod uslovom da do tada EU podnese pozitivan izveštaj o sprovođenju dogovora Beograda i Prištine.

Bundestag bi 27. juna trebalo da se izjasni o dodeljivanju datuma Srbiji za otpočinjanje pristupnih pregovora. Dva dana pre toga bi svoje stavove trebalo da konačno oblikuju poslaničke grupe stranaka zastupljenih u Bundestagu, a dan uoči zasedanja će se istom temom baviti i Odbor Bundestaga za pitanja EU.

Početak pregovora u januaru 2014. bio bi moguć, ukoliko bi prethodno Evropska komisija podnela pozitivan izveštaj o sprovođenju dogovora Beograda i Prištine.

Taj izveštaj mogao bi, kako saznaje Beta u Berlinu, da bude odobren samo na sastanku ministara inostranih poslova EU, a ne na narednom sastanku šefova država ili vlada Unije krajem 2013. godine.

Međutim, kako se ukazuje, nisu svi poslanici CDU uvereni u ispravnost ovakvog pristupa. Iako je, kako se naglašava, teško poverovati da bi njihov stav mogao da odstupa od onog za koji se zalaže savezna kancelarka Angela Merkel.

Kancelarka se smatra obaveznom da ne odstupi od stava iz avgusta 2011. kada je, tokom posete Beogradu, rekla da otpočinjanja pregovora neće biti dok ne bude postignut sporazum o raspuštanju paralelnih struktura na severu Kosova.

Sada sporazum postoji, ali je za mnoge konzervativne poslanike Bundestaga problem to što je on i dalje slovo na papiru, odnosno što sprovođenje najvažnijih delova dogovora Beograda i Prištine treba da usledi tek u drugoj polovini godine.

Odluka po kojoj bi pregovori počeli januara 2014, pod pretpostavkom da se sporazum, po oceni EU, uspešno sprovodi, bila bi opcija koja bi verovatno zadovoljila i sumnjičave poslanike.

Jer, kako prema saznanjima Bete smatraju poslanici skloni ovakom stavu, ne bi trebalo stvarati utisak da je Nemačka jedina zemlja u EU koja je protiv Srbije. Pri tome se ističe da Nemačka želi da Srbija ispuni samo ono što je sama potpisala u sporazumu sa Prištinom.


Izvor: [b92.net]

Čitanja: 1447 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO - Datum 2014 - kad, ako, možda
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije - Datum 2014 - kad, ako, možda
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava - Datum 2014 - kad, ako, možda
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku - Datum 2014 - kad, ako, možda
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU - Datum 2014 - kad, ako, možda
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda