Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

Datum ako primeni sporazum

10. 05. 2013.

Datum ako primeni sporazum - datum ako primeni sporazum Usvajanje jasnog i pouzdanog plana primene sporazuma Beograda i Prištine i početak njegove primene na terenu, ali i postizanje sporazuma o telekomunikacijama i energetici, uz pomake u reformama sudstva i borbi protiv korupcije, ojačaće šanse Srbije da u junu dobije datum za početak pregovora sa EU.

Ovako je juče za “Blic” ambasador EU u Beogradu Vensan Dežer opisao uslove koje Srbija još treba da ispuni. Jer, nije tajna da i posle postizanja briselskog sporazuma o normalizaciji pojedine zemlje smatraju da nije dovoljno učinjeno. Pitanje je da li će i početak primene sporazuma biti dovoljno ubedljiv za Nemačku i zemlje koje se obično kriju iza nje, da otvori pregovore o članstvu.

Ambasador Dežer podseća da se u izveštaju Evropske komisije i u izveštaju Ketrin Ešton pominje potreba implementacije, ali i postizanje sporazuma o telekomunikacijama i energetici.

- Pojedine zemlje već sledeće nedelje moraju da počnu raspravu o tome u svojim parlamentima i što pre se primete pomaci na polju postizanja dogovora oko plana biće bolje. Slučaj Srbije će biti ojačan ako sve to bude postignuto, mada je već veoma jak s obzirom na to da je postignut sporazum o normalizaciji - kaže Dežer.

Ambasador priznaje da nema garancija da će Srbija dobiti datum, ali ako budu ispunjeni svi elementi koji se pominju u izveštaju Evropske komisije onda će, kaže, “debata u skupštinama i vladama zemalja članica EU biti sadržajna”.

- Ne treba zanemariti ni deo sa reformama, posebno u pravosuđu i borbi protiv korupcije. Sve to može da ojača poziciju Srbije za dobijanje datuma - rekao je ambasador EU za “Blic”.

Predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije Milica Delević izjavila je da se Srbija može nadati početku pregovora o članstvu u EU u skorije vreme, uz uslov da se naprave prvi koraci ka primeni briselskog sporazuma.

- Srbija je danas dosta bliže EU jer je od 2012. i dobijanja mišljenja EK došla u mogućnost da otvori pregovore kada ostvari normalizaciju odnosa sa Prištinom. Potpisivanjem ovog sporazuma taj veliki korak je i napravljen, tako da mi se čini da se, uz uslov da se naprave prvi koraci ka primeni sporazuma, možemo nadati početku pregovora u skorije vreme - rekla je Delevićeva.

Velika su očekivanja i od posete Kosovu potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića u nedelju. Vučić će tada u Leposaviću, sa odbornicima skupština opština, ali i u neposrednom razgovoru sa građanima probati da dobije njihov pristanak. Nezvanično je najavljeno da je novi sastanak premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija moguć 21. maja u Briselu.

Đurić: Odmah nastaviti razgovor

Šef beogradskog pregovaračkog tima i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić pozvao je prištinski tim da se odmah nastavi razgovor o primeni briselskog sporazuma. “Mi njih pozivamo da nastavimo ovaj dijalog bilo kada, odmah, na bilo kom mestu koje njima odgovora”, rekao je Đurić za B92. Đurić je dodao da se čini da je za prištinsku stranu tema nadleženosti zajednice srpskih opština koju su prihvatili u sporazumu “nešto što je na njihovoj unutrašnjoj političkoj sceni izazovno i neprijatno”.


Izvor: [ blic.rs ]

Čitanja: 1495 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO - datum ako primeni sporazum
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije - datum ako primeni sporazum
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava - datum ako primeni sporazum
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku - datum ako primeni sporazum
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU - datum ako primeni sporazum
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda