Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

Datum donosi i novac

12. 05. 2013.

Datum donosi i novac - Datum donosi i novac Dobijanjem datuma za početak pregovora o članstvu u EU Srbiji će biti dostupni fondovi vredni više stotina miliona evra za realizaciju velikih projekata.

Kako je rekla dekan Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) Ana Trbović, najviše koristi će imati agrar.

“Možemo govoriti o stotinama miliona evra, čak i o milijardama evra. Do sada smo iz fondova EU imali oko 100 miliona evra godišnje i to je uglavnom išlo na projekte vrednosti od 1,5 do 3,5 miliona evra, retko je bio neki veći projekat”, navela je ona u izjavi za Tanjug.

Ono što se menja, objasnila je, jeste da ćemo nakon dobijanja datuma dobijati i više novca iz fondova EU za realizaciju takozvanih opipljivih projekata kojih smo, do sada, imali vrlo malo.

Radi se o projektima zaštite životne sredine, infrastrukture, inovacija, projektima usmerenih na pomoć privredi i unapređenju poslovanja…

Veliki deo sredstava, kazala je Trbović, ići će na poljoprivredu, jer jako je bitno, da naša gazdinstva savremenije posluju i da budu konkurentna na tržištu EU - po načinu proizvodnje, kvalitetu proizvoda.

“Poljoprivrednici su među najvećim dobitnicima evropskih integracija, značajno će unaprediti životni standard, a mi građani ćemo dobijati kvalitetnije i bezbednije poljoprivredno-prehrambene proizvode”, ocenila je Tanjugova sagovornica.

Trbović je podsetila da su sredstva iz fondova EU, ranije, najpre usmeravana na infrastrukturne projekate, jer je bilo hitno da se obnove elektrane i prvi prioritet je bio da se popravi ono što je bilo porušeno u bombardovanju.

Onda je novac usmeravan u tehnicke projekte, konsultante, koji su dolazili i pomagali srpskim ministarstvima, da napišu zakone, da ih usaglase sa EU…

Ona je napomenula da je jako važna tehnička priprema projekata, kao i tenderska procedura, jer se dešavalo da nismo imali dovoljno inženjersko konsultantskih projekata za infrstrukturne projekte koje smo planirali da ostvarimo.

Sada se situacija popravlja i, kako je rekla dekan FEFA, ohrabruje činjenica da u Srbiji ima sve više dobrih projekata.

“Kada su otvoreni projekti prekogranične saradnje koje finansira EU, na početku je bilo svega nekoliko desetina projekata. Sada ih ima više stotina koji konkurišu, kada se jedan takav tender otvori. To znači, da su opštine i nevladine organizacije, a ne samo ministarstva, naučila , kako da spremaju projekte”, istakla je on.

Ipak, najveći projekti, koji donose i najviše novca, zavise od kapaciteta ministarstava koje treba pojačati stručnim kadrovima koji znaju da upravljaju tim projektima.

“Na nama je da se pripremimo da što bolje iskoristimo taj novac EU koji je namenenjen da pomogne Srbiji da se reformiše”, poručila je Trbović.

Ona je dodala da EU plaća veliki deo reformi dok Srbija sufinansira deo projekata, što nas usmerava da efikasnije koristimo budžet koji tako postaje više programski i tačno se zna za koje programe se troši novac.


Izvor i foto: [ b92.net ]

Čitanja: 1531 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO - Datum donosi i novac
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije - Datum donosi i novac
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava - Datum donosi i novac
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku - Datum donosi i novac
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU - Datum donosi i novac
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda