Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

Datum najkasnije u januaru

26. 06. 2013.

Datum najkasnije u januaru - Datum najkasnije u januaru

Brisel - Ketrin Ešton poručila da će Evropskom savetu preporučiti otvaranje pregovora sa Srbijom najkasnije u januaru. Ivica Dačić kaže: Očekujemo bezuslovnu odluku.

Visoka predstavnica EU je u zajedničkom obraćanju novinarima s premijerom Srbije rekla da je jako srećna što su šefovi diplomatija svih 27 članica EU donele odluku da Evropska Komsija sa Srbijom počne pristupne pregovore. Oni ipak nisu doneli odluku o datumu već su je prepustili Evropskom savetu - šefovima država i vlada EU koji se sastaju u četvrtak i petak.

"Srećna sam što je svih 27 zemalja članica EU ocenila da su Srbija i Kosovo uradili veliki posao, jako sam srećna i što podržavamo put Srbije ka EU i posvećenost njenog premijera i njegovoj političkoj hrabrosti. Izrazito sam zadovoljna zaključcima Saveta minsitara koji su preporučili da se odmah otvore pristupni pregovori sa Srbijom i preporučili januar kao konkretan i najkasniji datum", rekla je Ketrin Ešton u Briselu.

Ona je prenela da će te dve stvari reći i Evopskom savetu kada u petak bude donosio odluku o Srbiji i da se nada da će odluku doneti upravo na osnovu ovih preprouka.

"Ja ću reći da je Srbija ispunila svoje i da je sada na redu EU da ispuni svoje", rekla je visoka predstavnica EU i ujedno pozdravila i pohvalila premiejra Srbije Ivicu Dačića uz poruku da mu je "Brisel druga kuća".

"Gospodine Dačiću jako sam srećna što smo se videli i što smo razgovarala. Pohvaljujemo vaše liderstvo, odlučnost i volju da gledate unapred za budućnost vaše zemelje i vašeg naroda", dodala je Ketrin Ešton.


Dačić: Najbitnije da odluka bude bezuslovna

Ivica Dačić je u Briselu rekao da Srbija očekuje odluku Evropskog Saveta od istorijskog značaja o otvaranju pregovora o članstvu Srbije u EU.

"Ja sam se zahvalio svim državama članicama EU, a najviše Ketrin Ešton jer je mnogo vremena i truda uložila u dijalog Beograda i Prištine koji je vođen u Briselu. Ona je i održala svoje obećanje, a malo je bilo prosednika u dijalog koji su održali svoje obećanje", rekao je Dačić.

Ono što je suština jeste da Srbija očekuje poztivnu odluku o otvarnaju pregovora i o datumu.

"Za nas je najbitnije da ta odluka bude bezuslovna", rekao je u Briselu premijer Dačić.

On je poručio da će Srbija nastaviti implementaciju svega dogovorenog u dijalogu s Prištinom.

"Srbija mora da se okrene novim pregovorima, onima o članstvu u EU. Mi ne želimo da te razgovore vodimo 10 godina, već da što pre uđemo u EU“, rekao je premijer Srbije.

Eštonova i Dačić su pre toga imali sastanak u Briselu na kome su razgovarali o dodeljivanju datuma Srbiji za pregovore sa EU.

Dačić boravi u službenoj poseti Briselu u kojoj je planirano da se sastane i sa predsednikom EK Žoze Manuelom Barozom i više evropskih komesara.

Tokom dana se sastao sa potpredsednikom Evropske komisije za međuinstitucionalne odnose i javnu upravu Marošem Šefčovićem.

Podsetimo, Dačić je juče, dok su šefovi diplomatija zemalja članica EU raspravljali o Srbiji, rekao da bi odlaganje donošenja odluke o datumu ugrozilo kredibilitet i Ketrin Ešton i Evropske unije, a ranije je izjavio i da bi "odlaganje datuma značilo da je Srbija prevarena".

I predsednik Tomislav Nikolić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić su juče eksplicitno poručili EU i vlastima Nemačke da "očekuju pravičnu odluku 28. juna", kao i da će evropski čelnici "teško objasniti eventualno odlaganje odluke o datumu".

Za odluku Evropskog saveta ključan je stav Nemačke, a Bundestag sutra odlučuje o Srbiji. Očekuje se da će nemački parlament dati "zeleno svetlo" za datum Srbiji, ali će pre početka pregovora u januaru će biti ocenjeno sprovođenje sporazuma, rekao je Gunter Krihbaum.

Uticajni nemački poslanici iz redova stranke kancelarke Angele Merkel Andreas Šokenhof i Ginter Kirhbaum naveli su da će i Bundestag u četvratk i petak dati "zeleno svetlo" Srbiji, ali da će u januaru biti ocenjeno sprovođenje briselskog sporazuma.


Izvor i foto: [b92.net]

Čitanja: 1478 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO - Datum najkasnije u januaru
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije - Datum najkasnije u januaru
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava - Datum najkasnije u januaru
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku - Datum najkasnije u januaru
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU - Datum najkasnije u januaru
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda