Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

Datum tek u oktobru

05. 06. 2013.

Datum tek u oktobru - Datum tek u oktobru Lideri država naložiće Evropskom savetu u junu samo izradu platforme za Srbiju. Nemačka spremna da uvede klauzulu: odlaganje pregovora, ako se ne primeni briselski sporazum.

LIDERI država EU krajem juna naložiće Evropskoj komisiji da izradi platformu o pristupanju Srbije, a datum za formalni početak pregovora trebalo bi da bude određen u oktobru, kada bude gotov novi izveštaj Štefana Filea o napretku naše zemlje.

Kako saznaju „Novosti“, šefovi država i vlada EU najbliži su ovakvom scenariju. Odluka Evropskog saveta 28. juna najverovatnije će sadržati i klauzulu da se datum zvaničnog početka pregovaranja može odlagati, ukoliko se proceni da implementacija sporazuma Beograda i Prištine ne ide očekivanim tempom.

Na ovaj način, bile bi pomirene različite struje unutar same EU, odato priznanje Srbiji za ogroman napredak u normalizaciji odnosa sa kosovskim Albancima, ali i zadovoljena Nemačka, država koja ima najtvrđi i presudni stav kada je reč o našim evropskim integracijama.

Prema našim informacijama, frakcija vladajuće nemačke koalicije CDU-CSU, koju predvodi Andreas Šokenhof, spremna je da u Bundestagu prihvati preporuku svoje vlade da se Srbiji odobri početak pregovora, ali će insistirati da kancelarka Angela Merkel na Evropskom savetu tačan datum uslovi primenom briselskog sporazuma.

Srpski državni vrh, međutim, očekuje da stav Evropskog saveta u junu bude jasan i nedvosmislen. Premijer Ivica Dačić ne očekuje „uslovne datume“, a vicepremijerka Suzana Grubješić kaže za „Novosti“ da je neophodan pozitivan pristup, bez dodatnog uslovljavanja:

- Samo na taj način postiže se dalji napredak na evropskom putu.

Direktor Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević potvrdio nam je da će Evropski savet, najverovatnije, umesto tačnog datuma, naložiti EK da preduzme korake neophodne za početak pregovora.

- U suštini, datum i zeleno svetlo za započinjanje tehničke pripreme pregovora su ista stvar. U slučaju tog, pozitivnog scenarija, Evropska komisija bi utvrdila tačne smernice pregovaranja i započela takozvani skrining usaglašenosti naših propisa sa evropskim - kaže Pajević.

I Vensan Dežer, šef Delegacije EU u Srbiji, objašnjava da pregovori ne mogu početi dan posle pozitivne odluke Evropskog saveta, već da se mora pripremiti pregovarački okvir, utvrditi ključni elementi i rokovi, za šta je sigurno potrebno nekoliko meseci.


Izvor: [novosti.rs]

Čitanja: 1518 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO - Datum tek u oktobru
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije - Datum tek u oktobru
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava - Datum tek u oktobru
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku - Datum tek u oktobru
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU - Datum tek u oktobru
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda