Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

DONETA ODLUKA O UKIDANJU VIZA!

14. 07. 2009.

DONETA ODLUKA O UKIDANJU VIZA! - Brisel, Beograd -- Kolegijum Evropske komisije jednoglasno je doneo odluku o liberalizaciji viznog režima za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru od 1. januara iduće godine.

Tu informaciju su potvrdili diplomatski izvori u EU. Prema proceduri, taj predlog će biti prosleđen Savetu ministara EU i Evropskom paralmentu, koji će konačnu odluku o ukidanju viza doneti najverovatnije u novembru.

U predlogu koji je podržao Kolegijum komesara Evropske komisije, navodi se da će liberalizacija viznog režima za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju početi da se primenjuje od 1. januara 2010. godine.

Evropski komesari Žak Baro i Oli Ren sutra će u Briselu obrazložiti taj predlog u kojem se od srpskih vlasti traži da pruže opipljive dokaze o delotvornom sprovođenju zakona o strancima, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i da usvoje i primene nacionalnu strategiju o imigraciji.

Kako su izvori EU preneli agenciji Beta, do oktobra bi Beograd takođe morao da obezbedi pouzdani nadzor "granične linije" prema Kosovu, i to uz saradnju s Euleksom i policijskom strukturom Kosova.

Evropska komisija smatra da će srpske, isto kao i crnogorske vlasti, bez većih poteškoća moći da dokaze o ispunjavanju ovih preostalih mera pruže do oktobra, kada bi jedna misija stručnjaka Komisije otišla u Beograd (i Podgoricu) da s tamošnjim zvaničnicima utvrdi ostvareni napredak.

Očekuje se, isto tako, da poseban centar u Beogradu za izdavanje visokobezbednih biometrijskih pasoša licima s Kosova, to uhodano čini uz jemstvo potpune bezbednosti takvih dokumenata.

Lica s Kosova, koja i dobiju biometrijske pasoše Srbije, ipak će morati da izvade vizu da bi putovala u zemlje EU, navodi se u obrazloženju predloga Evropske komisije, uz opasku da je Kosovo pod privremenom upravom UN.

Otud, na temelju rezolucije 1244 SBUN, srpski MUP i druge vlasti nemaju pristupa kosovskoj teritoriji da bi proverili podatke podnosilaca zahteva za nove pasoše. Zato je nužno da, ako dobiju pasoše, ipak izvade vizu EU. Ključni razlog je sprečavanje ilegalne imigracije s Kosova, ali i opasnosti od širenja mreža organizovanog kriminala.

Oktobar je važan rok za sprovođenje ovih preostalih mera, zato što bi do kraja oktobra o predlogu Evropske komisije trebalo da se izjasni Evropski parlament, a Savet ministara EU da konačnu reč u novembru.

Ðelić: Novi ritam integracija

Srbija je na korak od dobijanja belog šengena, a uspostavljen je novi ritam i posvećenost Skupštine evropskim integracijama, kaže vicepremijer Božidar Ðelić.

Nema sumnje da će Srbija podneti zahtev za dobijanje statusa kandidata kada to bude oportuno i u saradnji sa svojim evropskim partnerima, rekao je Ðelić. On je objasnio da Srbija, da bi podnela zahtev, mora da ima formalno odobrenu primenu Sporazuma o stabilizaciji i aocijaciji, "barem jedan dan".

"Jedini siguran način za primenu SSP-a je da se preostala dva haška optuženika pronađu i izruče", naveo je Ðelić, predstavljajući rezultate rada njegovog kabineta i Kancelarije za evropske integracije u proteklih godinu dana.


Nakon odluke Evropske komisije da preporuči da se ukinu vize građanima Srbije, kako objašnjava Ðelić, Savet ministara EU će na svom samitu u novembru ili decembru doneti odluku da Srbiju, uz još dve zemlje, stavi na beli šengen listu 1. januara 2010. godine.

Ðelić je rekao da bi procedura trebalo da bude takva da uz zakonski predlog, koji će dati evropski komesar za pravosuđe Žak Baro, Srbija dobije i pismo o preporukama Evropske komisije šta bi još trebalo učiniti.

Na jesen očekujemo još jednu tehničku misiju, rekao je on i naveo da je važno nastaviti sa sprovođenjem reformi i posle odluke Evropske komisije o vizama.

Ðelić je rekao da predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica pokušava da jednu od najpozitivnijih stvari, koju građani čekaju od 1992. godine, pretvori u nešto što nije.

Sutra čekamo pun sadržaj odluke, ali sigurno je da Srbija nikada neće priznati takozvano Kosovo, ni direktno, niti indirektno, precizirao je on i naveo da će svi građani Srbije, na kojem god delu teritorije da žive, moći da dobiju biometrijski pasoš.

U proteklih 12 meseci, Srbija je počela primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, bez značajnih posledica za srpske finansije. Usvojen je Nacionalni program integracije (NPI) u EU, rekao je Ðelić i najavio da će na sednici Vlade u četvrtak biti usvojen izveštaj po kojem je u junu ispunjenost NPI 70 odsto.

"Evropska unija je ključni strateški finansijski partner Srbije. Programirana su sredstva u vrednosti od 585 miliona evra u okviru IPA fondova, dobijena je bespovratna budžetska podrška od 100 miliona evra, a Unija sa skoro 80 odsto sredstava učestvuje u izgradnji koridora 10", rekao je Ðelić.

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević ocenila je da će izveštaj o ispunjenosti obaveza iz NPI, pokazati da je Skupština Srbija u drugom tromesečju bila apsolutni šampion u ispunjavanju obaveza.


Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 2170 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda