Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

EK: ODMRZNUTI PRELAZNI TRGOVINSKI SPORAZUM SA SRBIJOM

14. 10. 2009.

EK: ODMRZNUTI PRELAZNI TRGOVINSKI SPORAZUM SA SRBIJOM - Evropska komisija je danas pozvala Evropsku uniju da primeni Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom ocenviši da su vlasti u Beogradu dokazale rešenost da se približe EU, da primenjuju trgovinski sporazum i da imaju postojanu saradnju sa Haškim sudom.

To je danas u Briselu saopštila Komisija povodom objavljivanja godišnjeg Izveštaja o napretku zemalja Zapadnog Balkana i Kosova u evropskim reformama.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren je naglasio da je Srbija "obavila veoma dobar i ozbiljan posao oko saradnje sa Haškim sudom i obaveza koje Srbija ima oko ratnih zločina". Na pitanje novinara da li je optimsita da će i Holandija, kao poslednja zemlja EU, prihvatiti da se primeni sporazum sa Srbijom, Ren je rekao da "neko ko radi kao komesar za proširenje mora biti profesionalni optimista".

"EU s Kosovom radi na statusno neutralnoj osnovi"

Evropski komesar Oli Ren je danas izjavio u Briselu da "Evropska komisija sada radi na statusno neutralnom temelju kad je reč o našim odnosima s Kosovom".

Ren je predočio mogućnost da, čim ispuni uslove, i Kosovo dobije perspektivu ukidanja evropskih viza.

Ren je dodao da je švedsko Predsedništvo EU to koje će odlučiti, a da će se o predlogu za primenu sporazuma sa Srbijom razgovarati na sastanku šefova diplomatija EU. U saopštenju Evropske komisije se naglašava "da je Srbija pokazala volju da se približi EU sprovodeći odredbe prelaznog sporazuma sa EU i ostvarajući suštinske reforme".

"S obzirom na postojanu saradnju Srbije sa Međunarodnim krivičinim sudom za bivšu Jugoslaviju, Komisija smatra da EU sada mora staviti na snagu prelazni sporazum", navodi se u saopštenju i dodaje da "Srbija treba da usvoji konsturktivniji stav prema pitanjima vezanim za Kosovo".

Ren je rekao da će se i Kosovu ponuditi da kroz nužno sprovođenje uslova može računati na ukidanje viza EU i da će takođe biti poptisan trgovinski sporazum.

Evropski komesar je naglasio da Evropska komisija preporučuje da se odredi datum za početak pregovora o članstvu sa Makedonijom s obrazloženjem da je Makedonija ostvarila šustinski napredak u sprovođenju evropskih reformi i takozvanih uslova "osam plus jedan".

Evropska komisija smatra i da Makedonija u dovoljnoj meri ispunjava i politička merila EU da bi mogla da počne pregovore o članstvu.

Kada je reč o Hrvatskoj Ren je naglasio da je Zagreb pred okončanjem pregovora za člnastvo u EU, ali da mora još jačati refomre u peavosuđu, borbi protiv koruocije i organizovanog kirnminala i da mora hitno dostaviti sva potrebna dokumenta Haškom sudu. Ako bi ispunila ove uslove Hrvatska može računati na to da će okončati pregovore o članstvu u EU tokom iduće godine, dodao je Ren.

Za BiH Ren je rekao da je zajedno sa zvaničnicima EU i SAD prošle nedelje u Sarajevu predočio liderima BiH da se mora prevazići politički zastoj i sprovesti određene ustavne reforme da bi BiH mogla utemeljeno zatražiti kandidaturu za članstvo u EU i NATO. Posebno je naglasio da BiH to mzoze učiniti "kad ne bude više kvazi protektorat", što znači da se mora zatvoriti Ured visokog predstavnika za BiH i ta funkcija preneti na predstavnika EU čime se jača prisustvo EU u toj zemlji.

Dežer uručio Cvetkoviću izveštaj Evropske komisije

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković sastao se danas sa šefom Delegacije Evropske komisije u Beogradu Vensanom Dežerom, koji mu je uručio Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije za 2009. godinu.

"Vreme je za puno sprovođenje prelaznog sporazuma", rekao je Dežer, dodajući da to moraju prihvatiti i sve države članice EU.

"Srpske vlasti su pokazale sposobnost da usvoje zakone koji zemlju približavaju Evropskoj uniji", rekao je Dežer.

On je naveo i da zbog predanosti u saradnji s Haškim tribunalom, koju je Beograd pokazao, EK smatra da treba početi sa punom primenom prelaznog trgovinskog sporazuma, ali je istakao da "nekažnjivost ne sme biti tolerisana". On je napomenuo da saradnju Srbije s Haškim tribunalom "ne treba gledati kroz ovog ili onog begunca", već kroz "sveukupni odnos" koji vlasti u Beogradu imaju prema ovoj saradnji i dodao da se "dogodio određeni broj pozitivnih stvari, koje i sam (glavni tužliac Tribunala Serž) Bramerc priznaje".

Govoreći o ukidanju viza, šef Delegacije Evropske komisije je istakao da "ostaju pri predlogu iz jula" i da su "uvereni da će svi tehnički detalji neophodni za ovaj korak biti u redu i da će (predsednik EK Žoze Manuel) Baroso uveriti svih 27 ministara unutrašnjih poslova zemalja EU da je Srbija spremna" za stavljanje na beli šengen.

Kao glavni izazov koji se nalazi pred Srbijom u njenim evropskim integracijama, Dežer je naveo sprovođenje svih mera donetih u tom cilju. "Važno je sprovođenje, sprovođenje i sprovođenje. To će biti izazov u predstojećim mesecima i godinama", rekao je on.

Jeremić zadovoljan izveštajem EK

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić zadovoljan je zbog Izveštaja o napretku Srbije koji je Evropska komisija objavila u Briselu.

"Srbija je učinila jasan na predak na putu ka ostvarenju svog centralnog strateškog prioriteta članstva u Evropskoj uniji", rekao je Jeremić. Ministar spoljnih poslova je naglasio da izveštaj prvi put ne ocenjuje političku volju za put Srbije u Evropu, već ono što je urađeno u procesu evropskih integracija.

"Niko više ne dovodi u pitanje volju Srbije da postane članica EU i možemo da budemo izuzetno zadovoljni ovim izveštajem", rekao Jeremić i naglasio da je potrebno mnogo toga uraditi da bi Srbija ispunila uslove za članstvo u EU.

"Ostajemo na tom putu i kod nas postoji snažna volja da idemo napred", zaključio je Jeremić.


Izvor: [ blic.rs ]

Čitanja: 2030 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda