Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

EK predložila datum za Srbiju

23. 04. 2013.

EK predložila datum za Srbiju - EK predložila datum za Srbiju Evropska komisija preporučila je juče šefovima evropske diplomatije u Luksemburgu otvaranje pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji. Ministri se nisu izjašnjavali o toj preporuci, koja će se na dnevnom redu ponovo naći u junu. Poručeno je da će u međuvremenu usredsređenost biti na sprovođenju dogovora Beograda i Prištine.

Predsedavajući EU Ejmon Gilmor, ministar inostranih poslova Irske, na konferenciji za novinare je objasnio da će zemlje članice do juna „pre nego što u junu preduzmemo bilo kakve naredne korake” razmatrati sporazum na radnom nivou i pratiti implementaciju, prenosi Tanjug.

Evropski komesar za proširenje Štefan File je istakao da će kontinuirana podrška zemalja članica biti usmerena upravo na proces implementacije: „Ovo je prelomni sporazum i do njega bi bilo nemoguće doći da nije bilo hrabrosti dvojice premijera.” On je kosovskim Srbima poručio da „odvoje vreme i pažljivo pročitaju sporazum, koji maksimalno poštuje prava i interese naroda koji žive na severu Kosova i ne samo njih.”

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, u saopštenju dostavljenom medijima, ocenila je da preporuke EK za Srbiju i Kosovo predstavljaju „odlučujući raskid sa prošlošću” i „zajednički korak ka evropskoj budućnosti”. Ona je pohvalila učesnike u dijalogu Beograda i Prištine zbog „hrabrosti i vizije” i izjavila da joj je čast što je mogla da doprinese tom procesu.

U izveštaju EK navodi se da je Srbija preduzela vrlo značajne korake ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom u skladu sa zaključcima saveta iz decembra 2012, a Srbija se tokom dijaloga angažovala „aktivno i konstruktivno.”

Kako se navodi na kraju poglavlja posvećenog dijalogu, EU očekuje da će Beograd i Priština „u duhu novog odnosa i razumevanja nastaviti da, bez prejudiciranja u vezi svojih stavova o statusu Kosova, rade na normalizaciji međusobnih odnosa i da će se u tom okviru, između ostalog, posvetiti pitanju integrisanja i članstva Kosova u međunarodnim telima.”

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele naglasio je da je sada važna primena dogovora postignutog u dijalogu Beograda i Prištine: „Želimo da ono što je dogovoreno bude sprovedeno u delo. To je za nas veoma bitno.” On je dodao da se pitanje normalizacije tiče „neposredno EU i njenih članica”: „Ako možemo stvoriti više stabilnosti u tom delu Evrope i ako dođe do relaksacije dobrosusedskih odnosa između Beograda i Prištine, onda to nije samo dobra vest za te dve zemlje i tamošnje građane, već i celu Evropu”, poručio je Vestervele.

----------------------------------------------

Dačić obavestio Eštonovu da je Vlada Srbije prihvatila sporazum

Premijer Ivica Dačić razgovarao je telefonom sa Ketrin Ešton i obavestio je o odluci Vlade Srbije da prihvati sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa, postignut u dijalogu o Kosovu i Metohiji u Briselu. Dačić je, preneo je Tanjug, primio šefa Kancelarije EU u Beogradu Vensana Dežera i uručio mu pismo kojim obaveštava Evropsku uniju o odluci Vlade Republike Srbije, koja je u punom sastavu preporučeni tekst jednoglasno usvojila.

Dačić je, povodom postizanja sporazuma, zahvalio Eštonovoj na ličnom angažovanju i od „neprocenjivog značaja”.

Vlada je naložila ministarstvima, posebnim organizacijama i službama vlade da preduzmu potrebne mere i aktivnosti radi implementiranja sporazuma, kao i da nastave primenu već postignutih dogovora i sporazuma sa predstavnicima privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji.

----------------------------------------------

Ponovo u Brisel

Kosovski premijer Hašim Tači i predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić bi ove nedelje trebalo da otputuju u Brisel i tamo sa Ketrin Ešton razgovaraju o akcionom planu za primenu sporazuma koji su postigli Priština i Beograd, piše prištinski list „Tribuna”, prenosi Fonet.

Na tom sastanku će biti imenovani članovi timova za implementaciju, koji će biti u stalnom međusobnom kontaktu i redovno izveštavati Ketrin Ešton.

----------------------------------------------

Grubješić: Odluka EK šansa da Srbija krene napred

Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić pozdravila je preporuku Evropske komisije i ocenila da je to šansa da Srbija krene napred, prenosi Tanjug.

U izveštaju koji je usvojen Srbija je, ističe potpredsednica vlade, pohvaljena za ubrzano ispunjavanje svoje evropske agende, posebno u oblastima vladavine prava, reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije, kao i za unapređenje ljudskih i manjinskih prava, poslovne klime i reformi iz oblasti ekonomije i regionalne saradnje.

----------------------------------------------

„Komersant”: Srbija dobila maksimum u ovom trenutku

Moskva – Postignuto u Briselu je maksimum je što Srbija može da dobije u ovom trenutku, a bez dogovora morala bi na duže vreme (ako ne zauvek) da se oprosti od perspektive evrointegracija, piše „Komersant”. List ocenjuje da je briselskim sporazumom Srbija napravila realan korak u pravcu priznavanja Kosova u zamenu za realnu autonomiju kosovskih Srba, što Beogradu otvara put ka evrointegracijama, prenosi Tanjug.

----------------------------------------------

EK preporučila pregovore o SSP za Kosovo

Evropska komisija preporučila je Savetu ministara EU da sa Kosovom počne pregovore o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), konstatujući da se Kosovo ozbiljno i konstruktivno angažovalo u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Reč Kosovo je i u ovom izveštaju EK napisana sa zvezdicom i fusnotom u kojoj se pominje Rezolucija SB UN 1224 i mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Prema mišljenju eksperata EK, pregovori i eventualno potpisivanje SSP-a sa Kosovom ne prejudiciraju njegov status, jer EU već ima nekoliko pravnih ugovora sa entitetima koji nisu međunarodno priznate države, kao što su Tajvan i Hongkong.


Izvor i foto: [ politika.rs ]

Čitanja: 1397 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO - EK predložila datum za Srbiju
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije - EK predložila datum za Srbiju
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava - EK predložila datum za Srbiju
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku - EK predložila datum za Srbiju
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU - EK predložila datum za Srbiju
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda