Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

Eštonova danas šalje pismo EU

21. 06. 2013.

Eštonova danas šalje pismo EU - Eštonova danas šalje pismo EU Ketrin Ešton saopštila da je tokom jučerašnjeg sastanka s Dačićem i Tačijem postignut konkretan napredak i saglasnost o brojnim pitanjima. Danas šalje pismo EU.

Neka od tih pitanja, prema saopštenju visoke predstavnice EU, su i pitanja pravosuđa, policije i lokalnih izbora. Eštonova je takođe kazala i da će o napretku Beograda i Prištine u dijalogu i sprovođenju briselskog sporazuma obavestiti države članice EU, koje 28. juna odlučuju o dodeljivanju datuma Srbiji za pristupne pregovore sa EU.

Ketrin Ešton je istakla da će izvestiti zemlje-članice EU da su "dve strane učinile opipljive korake ka vidnom i postojanom poboljšanju svojih odnosa".

Kako je novinarima u Briselu objasnila portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič Eštonova i File će zemlje članice izvestiti o napretku u dijalogu i unutrašnjim reformama, u kontekstu sastanka Ministarskog saveta koji će se održati u utorak u Luksemburgu.

Fileov portparol Peter Stano rekao je za Tanjug da ovo pismo neće imati format izveštaja, već će sadržati samo sažetak najnovijih informacija vezanih za dijalog. Komisija je već dala preporuku Savetu da otvori pregovore sa Srbijom, tako da se radi samo o ažuriranju informacija, izjavio je on.

Po dobijanju pisma Eštonove i Filea, šefovi misija zemalja članica pri EU održaće sastanak i na osnovu tog pisma sačiniti nacrt odluke o datumu koji će nakon toga biti prosleđen šefovima diplomatija, a sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica EU će o tom nacrtu raspravljati u Luksemburgu, drugog dana sednice Ministarskog saveta koja počinje u ponedeljak, 24. juna, ali konačnu reč imaće šefovi država i vlada na samitu u 28. juna.

Eštonova je jutros saopštila da je tokom dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou, koji je trajao skoro šest časova, postignut konkretan napredak i saglasnost o mnogim pitanjima, uključujući pravosudje, policiju i lokalne izbore.

Posle petočasovnog sastanka s Dačićem i Tačijem, Ešton je jutros pred zoru izdala saopštenje u kom je naglasila da će takvu poruku poslati "imajući u vidu sastanke Saveta (ministara EU) i Evropskog saveta iduće nedelje".

Predstavnica je u saopštenju predočila da je u susretu Dačić-Tači "obavljen valjan posao i ostvaren opipljiv napredak".

Podsetimo, Ešton i evropski komesar za proširenje Štefan File danas treba da pismom izveste članice EU o napretku Beograda i Priština u normalizaciji odnosa.

To je od presudne važnosti za moguću odluku šefova diplomatija i vođa EU o datumu pregovora o prijemu Srbije u EU, i o početku pregovora s Kosovom o sporazumu o pridruživanju.

Visoka predstavnica EU je istakla da se s Dačićem i Tačijem sastala da bi se razmotrila primena Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Mi smo razmotrili posao koji su radne grupe obavile proteklih nedelja u vezi s glavnim elementima Plana za primenu aprilskog sporazuma", navela je Ešton i ocenila da je "obavljen valjan posao i ostvaren opipljiv napredak".

"Želim da odam priznanje premijerima Tačiju i Dačiću, i njihovim timovima za predanost i težak rad i očekujem dalji napredak normalizacije odnosa, u skladu s aprilskim sporazumom i planom primene", zaključila je visoka predstavnica EU.


Izvor i foto: [b92.net]

Čitanja: 1497 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO - Eštonova danas šalje pismo EU
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije - Eštonova danas šalje pismo EU
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava - Eštonova danas šalje pismo EU
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku - Eštonova danas šalje pismo EU
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU - Eštonova danas šalje pismo EU
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda