Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

EU 2014

02. 08. 2008.

EU 2014 - Božidar Ðelić izjavio da Srbija mora biti u potpunosti spremna za ulazak u EU do kraja 2012, kako bi postala članica 2014.

"Ako 2012. godine budemo sigurna buduća članica, moći ćemo da uđemo punog kapaciteta u sledeći šestogodišnji budžetski ciklus EU. Ulazak u EU 2014. omogućio bi nam da uđemo u Evropski parlament, jer reč je o izbornoj godini tokom koje je predviđeno da stupe na snagu sve institucionalne novine Lisabonskog sporazuma", rekao je vicepremijer u intervjuu listu "Danas".

Ðelić je kazao da su evropske integracije i rešenje pitanja Kosova dva odvojena procesa, kao i da je međunarodno pravo jedinstveno, i "kao što se s pravom traži od Srbije da ga poštuje u slučaju Haga, Srbija s pravom traži da ga međunarodna zajednica poštuje i u slučaju Kosova".

On je rekao da očekuje da će Srbija dobiti pozitivnu ocenu Serža Bramerca i da će na sledećem ministarskom sastanku 15. septembra biti doneta odluka da se počne sa primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Potpredsednik Vlade je ocenio da je blokada parlamenta nipodaštavanje demokratije i pokušaj naknadnog prekrajanja narodne volje.

"Ukoliko se blokada ne otkloni ona može dovesti do negativnog godišnjeg izveštaja Komisije u novembru i komplikacija oko statusa kandidata", rekao je on.

Na pitanje kako sprečiti dalje opstrukcije u parlamentu i ubrzati njegov rad, Ðelić je kazao: "Mislim da će građani podržati promene koje će dovesti do efikasnijeg rada parlamenta, poput promene poslovnika, jačanja njegovog kapaciteta i primerenijeg prenosa njegovog rada".

Jeremić: Ne očekujem uslovljavanja Kosovom

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da ne očekuje da će Evropska unija uslovljavati evropsku perspektivu Srbije priznanjem Kosova, navodeći da je preduslov takvog zahteva postojanje konsenzusa unutar Unije.

"Čak i ako Lisabonski ugovor bude usvojen, i posle reforme unutar EU, uspostavljanje takvog uslova mora da bude plod konsenzusa svih članica Unije, jer se tako donose takve odluke", rekao je Jeremić za Blic.

Šef diplomatije ne očekuje da će se to desiti, navodeći da u EU postoje zemlje koje nikada ne bi priznale Kosovo, čak i "u tako neverovatnoj situaciji, kada bi to učinila Srbija".

"Od Srbije se ne može očekivati da prizna Kosovo, ukoliko to ne učine neki članovi Unije, a još je manje verovatno da se unutar Unije postigne konsenzus da priznanje Kosova bude uslov za prijem Srbije u EU", naveo je on.

Jeremić je ponovio da "Srbija na takav uslov nikada ne bi pristala", i zaključio da se radi o "hipotetičkoj situaciji" za koju ne veruje da bi se mogla dogoditi.

Izvor: [www.b92.net]

Čitanja: 2528 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda