Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

EU DEBLOKIRALA SSP?

07. 12. 2009.

EU DEBLOKIRALA SSP? - Odluku o tome doneli su večeras šefovi diplomatija država Evropske unije na sastanku u Briselu, naveo je Rojters pozivajući se na diplomatski izvor.

"Holandija se saglasila da odblokira trgovinski sporazum nakon izveštaja glavnog tužioca Međunarodnog suda za ratne zločine Serža Bramerca", citirala je britanska agencija tog diplomatu.

Predsednik Srbije Boris Tadić pozdravio je danas u Pragu odmrzavanje Prelaznog sporazuma Srbije sa EU i ocenio da je Srbija sada sigurnija destinacija u očima investitora a otvara se i prostor da Srbija podnese kandidaturu za članstvo u Uniji.

"I vizna liberalizacija i odmrzavanje Prelaznog sporazuma podrazumevaju da smo mi zemlja višeg kredibiliteta u Evropi i svetu, zemlja koju međunarodni investitori opažaju kao sigurniju destinaciju za plasman svog kapitala i otvaranje radnih mesta", ukazao je Tadić izveštačima u Pragu, na kongresu Partije evropskih socijalista.

On je istakao da će sada uslediti temeljna analiza, a vrlo brzo i odluka u kojem trenutku će biti povoljno da Srbija podnese zahtev za kandidaturu.

"Kada kažem korak po korak, ne mislim da treba ići lagano, nego ubrzanim koracima i treba slediti proceduru koja je verifikovana od strane EU. Sada se otvara mogućnost da Srbija podnese kandidaturu za članstvo u EU što smo obećali građanima", rekao je Tadić.

Kandidatura, prema njegovim rečima, treba da se podnese onda kada Srbija bude sigurna da će "reakcija na nju biti najbolja moguća."

"Dakle, da uđemo u procedure evropskih integracija sa jednim značajnim ubrzanjem a ne sa usporavanjem i blokadam kao što je bilo do sada", naglasio je Tadić.

Lider Demokratske stranke je podsetio da je građanima Srbije njegova partija dala tri važna obećanja na prošlim izborima - odmrzavanje prelaznog sporazuma, viznu liberalizaciju i kandidaturu.

"Sada smo u prilici da ispunimo ta tri vrlo važna obećanja, nadam se da ćemo i sa Fijatom završiti konačno aranžman pa ćemo i to obećanje ispuniti i time podići kredibilitet", rekao je Tadić.

Bramerc: Međunarodna zajednica da nastavi sa pritiskom

Pred sastanak sa šefovima diplomatija EU glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je danas u Briselu da je zadovoljan saradnjom Srbije s Haškim tribunalom, ali da međunarodna zajednica treba da nastavi sa vršenjem pritiska na Beograd. Bramerc je istakao da će sve dok ne budu uhapšeni svi optuženi, koji su u begstvu, tražiti podršku za to od međunarodne zajednice, a tako i EU. Što se tiče deblokade Prelaznog sporazuma sa Srbijom Bramerc je danas ranije naglasio da je stvar EU da odluči o političkim posledicama njegovog izveštaja. On je podvukao da Evropa ne sme da popusti sve dok svi osumnjičeni za ratne zločine sa prostora bivše Jugoslavije ne budu u zatvoru.

"To je važno za verodostojnost međunarodne zajednice", ocenio je Bramerc.


Izvor: [ blic.rs ]


---------------------------------------------------------------------------------------


Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom bi, prema očekivanjima, trebalo, da bude odmrznut na ministarskom savetu koji se održava u Briselu, pišu "Novosti“.

Ukoliko - kao što se očekuje sporazum bude odleđen, Srbija bi posle toga mogla ubrzo da podnese kandidaturu za članstvo u EU. Glavna ubeđivanja između šefova diplomatija EU vodiće se na Savetu oko toga da li bi istovremeno moglo da se krene i sa ratifikacijom celog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.


Holandija, jedina zemlja koja se do sada tome protivila, poslala je pozitivne signale koji ukazuju da će do toga doći.

Ova ratifikacija po parlamentima zemalja članica traje u principu između godinu i po i dve, posle čega zemlja može da krene u pretpristupne pregovore.

"Novosti“ navode da za sada, prema dobro obaveštenim diplomatskim izvorima, Holanđani pristaju samo na odleđivanje Prelaznog sporazuma, ali ne i na početak ratifikacije SSP, sve dok se u potpunosti ne dovrši saradnja s Haškim tribunalom.

Ministri spoljnih poslova bi istovremeno trebalo da potvrde "obnovljeni konsenzus o proširenju", na osnovu nedavno predstavljene strategije i preporuka Evropske komisije.

Cele nedelje Balkan i Srbija će, praktično, biti tema u Briselu. Posle ministarskog saveta u ponedeljak i utorak, u sredu će biti održana velika konferencija o zapadnom Balkanu, o uticaju finansijske krize na region, napretku procesa proširenja i saradnji na regionalnom razvoju.

Odmah posle toga, u četvratak i petak, biće održan Evropski savet, na kojem Balkan neće biti na zvaničnom dnevnom redu, ali će se na marginama, svakako, razgovarati i o regionu.


Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 1892 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda