Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

EU NUDI SRBIJI KOMPROMIS

28. 04. 2008.

EU NUDI SRBIJI KOMPROMIS - Holandija i Belgija su zatražile od partnera u Evropskoj uniji da se Srbiji ponudi da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) posle parlamentarnih izbora 11. maja, iako ostale članice EU i Evropska komisija smatraju da to treba učiniti odmah.

To su agenciji Beta rekli evropski diplomatski zvaničnici u Luksemburgu, uoči sastanka šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića i predsedavajućeg Saveta ministara EU, slovenačkog ministra spoljnih poslova Dimitrija Rupela.

Slovenačko predsedništvo EU i u manjoj ili većoj meri sve članice Unije, osim Holandije i Belgije, kao i visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana zalažu se za potpisivanje sporazuma sa Srbijom, sa ciljem da se srpskim građanima jasno pokaže spremnost EU da Srbiju primi u svoje redove.

Predlog Holandije i Belgije, koji je iznet u pismu slovenačkom predsedništvu EU, svodi se na to da bi sporazum sa Srbijom posle potpisivanja stupio na snagu, uz automatsko aktiviranje prelaznog trgovinskog sporazuma EU-Srbija, s tim da se ratifikacija SSP u parlamentima zemalja evropskih članica uslovi ostvarivanjem pune saradnje Beograda s Haškim sudom.

To bi moralo uključiti hapšenje i izručenje preostalih opruženih tribunalu u Hagu, odnosno davanje informacije gde se oni nalaze, ako nisu na srpskoj teritoriji.

Londonski "Fajnenšel tajms" prethodno je ocenio da u ovom trenutku nema mnogo izgleda da bi Beograd ove nedelje mogao da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Evropskom unijom.

"Iako se tehnička vlada u Srbiji i dalje nada da će dugo odlagani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisati ove nedelje i tako povećati šanse proevropskih kandidata na majskim parlamentarnim izborima, malo je verovatno da bi u poslednjem trenutku moglo da se postigne rešenje", ocenjuje list.

Kompromisni predlog koji su iznele Holandija i Belgija podrazumeva potpisivanje sporazuma tek u junu, dakle mnogo posle izbora na kojima bi nacionalisti mogli da osvoje najveći broj mesta u parlamentu.

Jeremić je izjavio Tanjugu, posle susreta sa evropskim zvaničnicima u Luksemburgu, da se sa sastanka šefova diplomatija Evropske unije u utorak može očekivati signal za punopravno članstvo Srbije u EU.

"Razgovarao sam sa predsedavajućim EU, sa trojkom EU, u neprekidnim smo razgovorima sa najvišim zvaničnicima EU. Mislim da imamo razloga da budemo optimistični i da u toku sutrašnjeg dana, kada se bude održavao sastanak ministara spoljnih poslova EU, možemo očekivati pozitivan razvoj situacije", rekao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije istakao je da očekuje "jedan čvrst, jasan signal da su vrata EU za punopravno članstvo u Uniji otvorena za Srbiju".

"Naravno, razgovaramo i o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali mislim da on nije u ovom trenutku od presudnog značaja. Da li će do tog potpisivanja doći sutra, ili na sledećem sastanku Ministarskog saveta, nije od presudnog značaja", rekao je Jeremić.

On je istakao da je sada značajno da sa sastanka u utorak Srbiji bude upućena "politička potvrda koja će značiti da je EU odlučila da prihvati Srbiju i da je na Srbiji da se izjasni oko te ponude".

"Mi, naravno, imamo svoj referendum o EU 11. maja i verujem da ćemo tada još jednom potvrditi svoj evropski put", rekao je Jeremić.

"Indipendent" u kratkom članku pod naslovom "Evropska unija ponudila kompromis Srbiji" prenosi saopštenje belgijskog ministarstva inostranih poslova u kojem se navodi da su Holandija i Belgija svojim evropskim partnerima iznele kompromisno rešenje prema kojem bi Unija u junu sa Srbijom mogla da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Portparol belgijskog ministarstva je naglasio da je za potpisivanje tog dokumenta neophodno da Haški sud bude zadovoljan saradnjom Srbije sa Tribunalom.

Mediji su prethodno preneli da bi Srbiji na sastanku šefova diplomatija EU u Luksemburgu u utorak moglo da bude ponuđeno potpisivanje SSP, nakon ublažavanja stavova članica EU Holandije i Belgije.

Brisel i Hag su, navodno, definisali tri principa za eventualno potpisivanje sporazuma.

Prvi princip je da "puna saradnja Srbije s Haškim tribunalom ostaje polazna osnova".

"Drugi, Belgija i Holandija smatraju da Srbija ne bi mogla da koristi prednosti SSP sve dok ne ostvari punu saradnju sa Haškim tribunalom", izjavio je belgijski portparol srpskoj nacionalnoj novinskoj agenciji.

Treća tačka je da Brisel i Hag "raspravljaju s predsedništvom EU i sa ostalim članicama EU o formulisanju pozicije na osnovu ovih principa po pitanju potpisivanja SSP," 29. aprila u Luksemburgu.

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić najavio je da će potpredsednik Vlade Srbije Božidar Ðelić u utorak u Luksemburgu potpisati SSP sa EU, ako mu ministri spoljnih poslova EU to budu ponudili.

Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić rekao je da u ovom trenutku ne može da proceni kada će Srbija potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ali da smatra da bi to trebalo što pre učiniti.

Sa druge strane, predsednik Vlade Srbije i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da bi potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU bilo antidržavni i protivustavni čin kojim bi Srbija priznala nezavisnost Kosova.

I ostali predstavnici Demokratske stranke Srbije u svim predizbornim aktivnostima u ponedeljak istakli su još jednom izričit stav da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU ne treba potpisati i naglasili da će "nova vlada poništiti Solanin sporazum".

Izvor: [www.mtsmondo.com]

Čitanja: 2943 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda