Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

EU UKINULA VIZE ZA GRAÐANE SRBIJE

30. 11. 2009.

EU UKINULA VIZE ZA GRAÐANE SRBIJE - Savet ministara unutrašnjih poslova i pravde Evropske unije doneo je danas odluku o ukidanju viza za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore, prenela je austrijska agencija APA pod oznakom hitno.

Ministri unutrašnjih poslova i pravosuđa EU na današnjem sastanku u Briselu usvojili su dopunu Regulative 539/2001 kojom se državljani te tri zemlje stavljaju na "pozitivan šengenski spisak" što, znači da će biti "izuzeti od obaveze vađenja viza" za zemlje EU, osim Velike Britanije i Irske. Ova odluka ministara EU stupa na snagu 19. decembra.

Švedski ministar za migracije i politiku azila Tobija Bilstrom i potpredsednik Evropske komisije Žak Baro zvanično su danas saopštili u Briselu odluku o ukidanju viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Švedski ministar i potredsednik EK Baro, koji su učestvovali na sastanku saveta ministara unutrašnjih poslova i pravde EU, izrazili su na konferenciji za štampu zadovoljstvo što su u prilici da saopšte odluku o ukidanju viza za ove tri države.

Državljani će biti "izuzeti od obaveze vađenja viza", ali bez prava na rad u zemljama Unije. Građanima će biti omogućeno putovanje u skoro sve zemlje EU, osim velike Britanije i Irske, koje nisu članice Šengena, ali će, sa druge strane, biti omogućeno putovanje u Švajcarsku i Norvešku koje nisu deo Unije, ali su članice Šengenskog ugovora.

Građani Srbije, osim žitelja sa prebivalištem na Kosovu i Metohiji, koji poseduju biometrijske pasoše, moći će u EU bez viza da borave najduže tri meseca, tokom svakih pola godine. To znači da posle tri meseca, otkako su ušli na teritoriju jedne od zemalja "šengenskog prostora" EU, moraju da završe boravak i tek posle tri meseca ponovo mogu, na isti period, da borave na teritoriji Unije pod režimom slobodnog kretanja, bez granične kontrole.

Za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu ministri su načelno iskazali podršku, ali su ukazali da te dve zemlje moraju ispuniti svoje obaveze.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, ministri su konstatovali da se ne radi o posebnom slučaju, jer tu zemlju, koja je jednostrano proglasila nezavisnost, još nisu priznale sve članice, prenosi austrijska novinska agencija.

Tadić: Ispunjavamo obećanja

"Obećali smo pre nekoliko godina građanima Srbije putovanje u Evropsku uniju bez viza i danas ispunjavamo to obećanje", poručio je predsednik Srbije Boris Tadić u Briselu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa evropskim komesarima Olijem Renom i Žakom Baroom. Tadić je istakao da je ovo važan trenutak za sve građane Srbije, kao i da se raduje zbog građana Makedonije i Crne Gore, koji će, takođe, od 19. decembra putovati u zemlje Unije bez viza. "Nadamo se da će i za građane Albanije i Bosne i Hercegovine što pre biti ukinut vizni režim", rekao je Tadić.

Tadić bi trebalo da se sastane i sa odlazećim komesarom za spoljnu politiku i bezbednost EU Havijerom Solanom, a imaće i sastanak za aktuelnim predsednikom Evropskog parlamenta Ježijem Busekom.

U Vladi Srbije grubo su izračunali da se od uvođenja viznog režima, početkom devedesetih godina, do danas, na vize potrošilo pola milijarde evra.

Ren: Srbiju može da se nada i drugim dobrim vestima

Komesar Evropske unije za proširenje Oli Ren najavio je, posle današnje odluke o viznoj liberalizaciji, da Srbija može uskoro da se nada i drugim "dobrim vestima".

"Uskoro ćemo videti i neke druge dobre vesti kad je reč o evropskim integracijama Srbije", istakao je Ren. Obraćajući se novinarima posle sednice Saveta ministara EU na kojoj je donesena odluka o ukidanju viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, Ren je rekao da je ta odluka "veliki korak u evropskim integracijama" tih zemalja.

"Ovo je veliki dan za te tri zemlje i nadam se da će njihovim koracima krenuti i druge zemlje Zapadnog Balkana", rekao je Ren u Briselu, na zajedničkoj konferenciji za štampu.

On je istakao da je liberalizacija viznog režima korak kojim se otvaraju vrata za razvoj građanskog društva u tim zemljama, na njihovom putu ka članstvu u EU.

Podsetivši da je s predsednikom Tadićem još 2004. godine počeo razgovore o miru i stabilnosti na Balkanu i viznom režimu, on je naglasio da je danas postignut značajan cilj za građane naše zemlje.

Ren je istakao i da je proteklih 10 godina u proširenju EU bilo vrlo značajno, jer je doprinosilo jačanju mira i stabilnosti. Pri tome je izrazio nadu da će dalje širenje Unije doprinositi stabilizaciji Zapadnog Balkana i njegovom ekonomskom razvoju.

Baro: Ukidanje viza znak ohrabrenja za dalji napredak

Žak Baro je rekao da je današnja odluka Saveta ministara EU o ukidanju viza "odlična vest" i čestitao Tadiću zato što je Srbija uložila potrebne napore da ispuni uslove za ukidanje viza.

"Ovo je veliki dan. Jako smo srećni što možemo da srpskoj omladini ponudimo priliku da za Božić dođe u Evropu bez viza", rekao je Baro.

Na pitanje da li je to dokaz da zemlje Zapadnog Balkana mogu dalje napredovati na putu integracija u EU, Baro je rekao da je "ukidanje viza znak ohrabrenja".

"Ali, naravno treba nastaviti napore za ispunjavanje uslova u oblasti pravosuđa, poštovanja evropskih vrednosti, ljudskih prava", dodao je Baro.


Čitanja: 2367 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda