Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

EU ZADOVOLJNA SRBIJOM

25. 05. 2008.

EU ZADOVOLJNA SRBIJOM - Ministri Evropske unije izrazili zadovoljstvo zbog podrške proevropskim snagama.

Šefovi diplomatija Evropske unije će u ponedeljak u Briselu razmotriti nastojanja da se u Srbiji formira stabilna proevropska vlada, uz poruku da uspeh proevropskih snaga na izborima ubrzava pridruživanje i otvara vrata Srbiji članstvu u EU.

Moguće je da ministri posvete pažnju nastojanjima EU da razmesti svoju misiju Euleks na Kosovu, iako u vesi s tim postoje "međunarodni izazovi" i otpori na terenu, kako je to naveo visoki zvaničnik slovenačkog predsedništva Unije.

Na pitanje novinara da li EU o tome razgovara sa UN, Moskvom i Beogradom, taj zvaničnik je odgovorio da se o tome vode rasprave u međunarodnim forumima, na kojima se govori o tome kada bi moglo doći do upućivanju svih snaga Euleksa i razmeštaja na celoj teritoriji
Kosova.

Izvori u Briselu su podvukli da i među članicama Unije postoji "velika osetljivost kad je reč o potrebi da misija Euleks ima temelj u rezoluciji 1244 i odlukama Saveta bezbednosti UN".

U nacrtu zaključaka ministarskog zasedanja evropske dvadesetsedmorice u ponedeljak naglašava se zadovoljstvo zbog snažno iskazane podrške koju su dobile proevropske snage na izborima u Srbiji 11. maja.

Takodje se izražava "nada da će nova vlada (Srbije) s jasnim evropskim programom biti odmah sastavljena i preduzimljivo se posvetiti procesu stabilizacije i pridruživanja" EU.

Evropski ministri ukazuju na zaključke svog zasedanja od 29. aprila kad je potpisan sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija.

Posebno se podseća da je taka podvučeno uverenje Saveta ministara EU da će Srbija mochi da napreduje na putu ka Evropskoj uniji, "uključujući dobijanje statusa kandidata za članstvo, čim se ispune nuzzni uslovi".

Zvaničnici u Evropskoj komisiji su Beti precizirali da će prevashodno od "političke volje" buduće srpske vlade zavisiti da li bi Srbija možda do kraja ove, ili početkom iduće godine mogla dobiti i status kandidata za članstvo u EU.

Funkcioneri u Savetu ministara i Evropskoj komisiji su ocenili da "ništa nije nemoguće" kad je reč o tome da Srbija eventualno dobije status kandidata za članstvo već krajem ove ili početkom iduće godine.

U EU, naime, postoji uverenje da Srbija ima sposobnu državnu upravu i stručnjake koji bi bili u stanju da brzo sprovedu u delo nužne reforme i, naročito, evropske zakone i propise, kako to nalaže ovog meseca potpisani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija.

Zato je posebno važno da buduća srpska vlada "istinski bude rešena da to sprovede", uključujući politički uslov pune saradnje s Haškim sudom, ističu izvori u Briselu.

Izvor: [www.b92.net]

Čitanja: 3213 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda