Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

EVROPSKE INTEGRACIJE – PRIVILEGIJA VLASTI

04. 01. 2010.

EVROPSKE INTEGRACIJE – PRIVILEGIJA VLASTI - Stranke na vlasti najavljuju da će se osim evropskim integracijama naredne godine baviti i Kosovom, socijalnim i ekonomskim temama, dok opozicija tvrdi da se pričom o Evropi maskiraju neuspesi u rešavanju realnih problema građana

Evropske integracije nesumnjivo obeležile su političku scenu Srbije na kraju 2009, a, po svemu sudeći, biće to i jedna od tema koja će dominirati sledeće godine. Ono u čemu su saglasni predstavnici i vlasti i opozicije, kao i analitičari, jeste da će u 2010. godini među prioritetnim pitanjima biti i ekonomija i životni standard građana, borba protiv korupcije, Kosmet.

U partijama vladajuće koalicije uglas podsećaju na proklamovane prioritete Vlade Srbije i navode da će i u narednom periodu raditi na evropskim integracijama, borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta zemlje, borbi protiv kriminala i korupcije, poboljšanju životnog standarda građana. Željko Ivanji (G17 plus), Marko Ðurišić (Demokratska stranka) i Branko Ružić (Socijalistička partija Srbije) saglasni su, takođe, da u 2010. godina ne treba očekivati vanredne parlamentarne izbore, pa samim tim ni nikakve posebne teme koje bi bile pogodne za eksploataciju u predizbornoj kampanji.

Ivanji ističe da će evropske integracije bez premca biti glavna tema u Srbiji sve dok ne postane punopravni član EU, a to će se, po njegom mišljenju, desiti 2016. godine.

„Ne postoji veća privilegija za jednu vladajuću koaliciju nego da radi na procesu evropskih integracija. Ne vidim zašto bi ta priča bila bačena u zasenak zbog prevremenih izbora u kojima bi bile forsirane neke čisto političke teme sa puno različitih obećanja pogotovo od opozicionih stranaka”, kaže Ivanji koji je uveren da će Srbija status kandidata dobiti na jesen naredne godine.

A šta predstavnici vlasti misle da bi opozicija mogla da nametne kao temu u narednom periodu? Marko Ðurišić kaže da od stranaka opozicije ne očekuje ništa, budući da se, kako kaže, u ovoj godini punoj iskušenja za zemlju nisu pokazali. On smatra da će do održavanja sledećih izbora, a i posle toga opozicija „bezuspešno pokušavati da nametne neke političke teme”.

Na drugoj strani i predstavnici opozicije jednoglasno tvrde da će evropske integracije biti glavna politička priča, ali isključivo zbog toga što će vlast njome pokušati da zamaskira neuspehe u rešavanju realnih problema građana – nezaposlenost, korupciju, zaduženost zemlje, loše zakone, propale „poslove veka” kao što je po njihovom mišljenju „Fijat”.

„Mi smo se za veliku državnu priču o EU odlučili samim osnivanjem Srpske napredne stranke, ali upravo priča o evropskim integracijama nameće u prvi plan priču o evropskim standardima, a to znači borbu protiv korupcije, pre svega, i gazdovanje novcem poreskih obveznika”, kaže Jorgovanka Tabaković dodajući da se ne može pričati o nečem drugom dok narod gladuje.

Tema kojom će se Srpska radikalna stranka baviti sledeće godine, prema rečima Dragana Todorovića, zamenika predsednika, biće obračun sa korupcijom i kriminalom, a Slobodan Vuksanović, direktor Informativne službe Demokratske stranke Srbije, smatra da će opozicija pokušati da se bavi svakodnevnim životom i da će svakako postaviti pitanje „šta bi sa urnebesnom kampanjom o štednji u državnoj upravi”.

„U 2010. će se nastaviti marketing vlasti zasnovan na domaćim osmesima i evropskom tapšanju po ramenu, po principu ’biće bolje, evo samo što nije’”, kaže Vuksanović dodajući da „koliko život u Srbiji bude teži toliko će biti izveštaja o uspesima u Briselu i Olija Rena na televiziji”.

Podsećajući da je na agendi srpskih birača već pet-šest godina kvalitet života, zaposlenost i korupcija, sociolog Zoran Stojiljković kaže da će građani biti jako zainteresovani upravo za te teme.

„Na njih ukidanje viza ili kandidatura za članstvo u EU, što je procedura koja traje godinama, neće ostaviti preterano veliki utisak. Podrška pojedinim političkim akterima zavisiće od toga kojim će se temama baviti”, ocenjuje Stojiljković.

Direktor agencije „Pragma” Cvijetin Milivojevićsmatra da će, kao što je i kraj ove godine, i prvi meseci naredne godine biti obeleženi „evropskim pričama”. Stranke vlasti će, kako kaže, pokušati da guraju priču o evrointegracijama jer tu definitivno ima nekih pomaka i to je za njih zahvalna tema.

„Ali u 2010. ponovo će biti aktuelna priča o Kosovu, pogotovo u svetlu preporuke Međunarodnog suda pravde koja se očekuje vrlo brzo. Godinu dana Kosovo je bilo van epicentra svih priča u Srbiji jer je ta tema skrajnuta na lep, diplomatski način, kao uspešan državni spin: sačekajmo presudu Međunarodnog suda pravde. Ali šta će sada biti potez DS-a kad dođe presuda? Na tezi „i Evropa i Kosovo” uspeli su da dobiju određeni broj glasova 2008. i više ne mogu tu priču da zaklanjaju pričama o viznoj liberalizaciji, o ubrzavanju Prelaznog sporazuma, o kandidaturi”, navodi Milivojević.

Po njegovom mišljenju, na strani opozicije su sve one teme u kojima vlast nije bila uspešna. Sva njena ključna obećanja nisu ispunjena ili su ostvarena sa ogromnim kašnjenjem (čak je i vizna liberalizacija kasnila više od godinu dana u odnosu na izborno obećanje iz maja 2008). Bilo je obećano da će sredinom ove godine penzije dostići 70 odsto prosečne plate, a sada se to prolongira na 2011.

„A nisam siguran da će građani biti zadovoljni ako se ponovo potegne priča o besplatnim akcijama ili o ’Fijatu’, koja se spinuje godinu i po dana, pa ćemo umesto 700 milina evra direktnih investicija biti zadovoljni sa 100 miliona koliko smo dobili krajem prošle godine. To su sve priče koje opozicija iz različitih uglova može sa punim kapacitetom napadati (svoje argumente imaće i LDP na jednoj i SRS na suprotnoj strani)”, kaže Milivojević koji je kao i Stojiljković uveren da će sledeće građane mnogo više od „evropskih” zanimati socijalne i ekonomske teme jer najgori deo krize još nije prošao.

Izvor: [ politika.rs ]

Čitanja: 2001 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda