Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

Evropski savet odlučuje o Srbiji

28. 06. 2013.

Evropski savet odlučuje o Srbiji - Evropski savet odlučuje o Srbiji Evropski savet, koji čine lideri zemalja članica EU, odlučivaće danas u Briselu o datumu početka pregovora sa Srbijom.

Nacrt zaključaka koji su jednoglasno usvojili šefovi diplomatija EU u utorak i koji danas treba da potvrde šefovi država ili vlada pred kraj dvodnevnog zasedanja, sadrži odrednicu da će pregovori početi "najkasnije u decembru 2013 (januaru 2014)".

Januar u zagradi odražava zahtev Berlina da se prethodno razmotri da li će do kraja godine bitno biti primenjen sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Nemački savezni parlament je u četvrtak usvojio deklaraciju u kojoj se navodi da prva pristupna konferencija između Srbije i EU u januaru 2014. može da bude održana tek kada Savet ministara EU konstatuje, a Evropski savet (lideri EU) potvrdi "potpuno i trajno sprovođenje preuzetih obaveza" koje proističu iz sporazuma Beograda i Prištine.

Prva pristupna konferencija označava početak pregovora.

Bundestag je nakon jučerašnjeg govora Angele Merkel zvanično potvrdio ovaj stav, koji je prema nemačkim zakonima obavezujući za kancelarku. Iako je većina drugih članica tražila da pregovori počnu ranije bez dodatne potvrde Saveta, mehanizam odlučivanja zahteva konsenzus, tako da je gotovo izvesno da pregovori neće početi pre januara.

Lideri EU koji su se juče okupili u Briselu nisu uoči sastanka govorili o ovoj temi.

Predsednik Saveta EU Herman van Rompej poručio u telefonskom razgovoru sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem da neće biti novih uslovljavanja za pregovore sa EU.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić poručio da Srbija "nije oduševljena onim što je čula od pojedinih članica EU", ali da i dalje očekuje dobre vesti.

Hrvatski premijer Zoran Milanović, koji poslednji put prisustvuje samitu u svojstvu posmatrača, rekao je, ulazeći u sedište Saveta, da je pitanje otvaranja pregovora sa Srbijom od strateškog značaja za Hrvatsku, ali da ne zna da li će mu na ovom sastanku biti dozvoljeno da učestvuje u raspravi.

U EU je običaj da zemlje kandidati ne prisustvuju razgovorima o temama koje se tiču susednih država, a Hrvatska će punopravna članica EU postati 1. jula, tako da formalno još ima status kandidata.


Izvor: [b92.net]

Čitanja: 1365 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO - Evropski savet odlučuje o Srbiji
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije - Evropski savet odlučuje o Srbiji
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava - Evropski savet odlučuje o Srbiji
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku - Evropski savet odlučuje o Srbiji
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU - Evropski savet odlučuje o Srbiji
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda