Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

FERHAGEN: TRAŽI SE NAJBOLJE REŠENJE

05. 12. 2009.

FERHAGEN: TRAŽI SE NAJBOLJE REŠENJE - Holandija trenutno razgovara sa švedskim predsedništvom EU o tome kakve će biti odluke šefova diplomatija EU, u ponedeljak, o daljem približavanju Srbije EU.

To je novinarima u Briselu, na margini ministarskog zasedanja NATO-a izjavio ministar inostranih poslova Holandije Maksim Ferhagen. On je tako odgovorio na pitanje da li će Holandija, posle pozitivnog izveštaja haškog tužioca Serža Bramerca, prihvatiti da ministri EU u ponedeljak stave na snagu trgovinski deo Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji.


Na zasedanju šefova diplomatija EU biće razmotreno "koji je najbolji način da se, s jedne strane, podrže povoljni koraci koje srpska vlada učinila u poslednje vreme i da se, ujedno, uz taj podsticaj vrši pritisak da ona nastavi da sarađuju s Haškim sudom", dodao je holandski ministar.

Na pitanje agencije Beta da li je realno da Beograd, ako EU stavi na snagu prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom, u bližoj budućnosti zatraži status kandidata za članstvo u EU, Ferhagan je odgovorio da je i u interesu Srbije da se najpre "u punoj meri iskoriste elementi koji su već usaglašeni", a posebno sporazum o ukidanju viza EU.

"I rekao bih", podvukao je, "budite, molim vas, zadovoljni onim što već imate, umesto da stvarate situacije u kojima bi odgovor bio: 'Ne' ".

Ferhagen je rekao da sa švedskim predsedništvom EU i dalje razgovara o tome šta bi tačno moralo da stoji u zaključku zasedanja ministara Unije u ponedeljak o saradnji sa Srbijom.

"Jasno je da će oba elementa: pozitivna saradnja Srbije i povoljna ocena Bramerca, kao i potreba za daljim pritiskom, biti nužno podvučena u zaključcima, kako ja to smatram", rekao je Ferhagen.

Ferhagen je potvrdio da 16. decembra treba da poseti Beograd i sastane se s predsednikom Borisom Tadićem, šefom diplomatije Vukom Jeremićem i drugim zvaničnicima.

A kako piše novosadski "Dnevnik", Holandija će na sednici Saveta ministara spoljnih poslova EU sledeće nedelje glasati za početak primene Prelaznog sporazuma sa Srbijom,

Kako navodi ovaj list, Ferhagen će na sednici Saveta ministara spoljnih poslova EU sledeće nedelje glasati za početak primene Prelaznog sporazuma sa Srbijom, a ukoliko i naredni izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala bude pozitivan kao ovaj poslednji, onda će Holandija u junu dati zeleno svetlo i za početak ratifikacije SSP.

Holandija će u junu u tom slučaju dati zeleno svetlo i za početak ratifikacije SSP, bez obzira na to da li će se Ratko Mladić do tada naći u zatvoru Haškog tribunala, preneli su "Dnevniku" izvori bliski holandskom ministarstvu spoljnih poslova.

Te navode je potvrdio i predsednik Spoljonopolitičkog odbora holandskog parlamenta Henk Jan Ormel, koji je u telefonskom razgovoru po završetku izlaganja Serža Bramerca u Savetu bezbednosti UN, ekskluzivno za “Dnevnik” čestitao Beogradu na odličnom izveštaju haškog tužioca.

"Spoljnopolitički odbor kojim predsedavam je posle potvrde dobre saradnje Srbije s Haškim tribunalom dao preciznu instrukciju ministru Ferhagenu da glasa za početak primene Prelaznog sporazuma sa Srbijom i da, ako sledeći Bramercov izveštaj u junu bude dobar kao ovaj, možemo krenuti i u proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Posle toga bi mogli uslediti i sledeći koraci Srbije u evropskim integracijama, uz puno poštovanje utvrđenog redosleda koraka. To znači prvo odluka o ratifikaciji SSP-a pa onda zahtev za članstvo u EU. Tu ne bi smelo da bude nervoze zbog poštovanja procedure jer Srbija ima zagarantovano mesto u EU, samo treba da ispuni uslove, rekao je Ormel.

Na poziv Holandije, glavni tužilac Bramerc će 8. decembra na sastanku Saveta ministara EU predočiti ocene iz svog jučerašnjeg izveštaja Savetu bezbednosti UN i zatim odgovarati na pitanja šefova diplomatije članica Unije.

Kako “Dnevnik” saznaje u Savetu ministara, velika većina država bi želela da već u ponedeljak bude doneta odluka i o početku ratifikacije SSP, ali imajući pred očima prethodno iskustvo s Holandijom, odlučili su da ih ne ”izazivaju“.

Holandija tumači izostanak opiranja ključnih država članica EU kao podršku za svoj stav, ali to ne odgovara istini. Činjenica je da te članice EU vrlo dobro znaju da u ovakvim situacijama brzina procesa zavisi ne od brzine najbržeg, već najsporijeg člana EU, i zbog toga ne želi da se konfrontira s Holandijom.

Ipak, pojedine zemlje, poput Italije, Grčke, Španije, reći će na sednici Saveta ministara da smatraju da treba napraviti i korak dalje i početi ratifikaciju SSP-a, rekao je diplomatski izvor “Dnevnika” u Briselu.

Srbija će, kako saznaje “Dnevnik”, podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji u decembru i švedsko predsedništvo EU je voljno da primi srpsku aplikaciju i da ga zatim prosledi Savetu.

Imajući u vidu da u prvoj polovini 2010. godine Unijom predsedava Španija, Beograd želi da iskoristi odlične odnose s Madridom i posebno dobre relacije sa šefom španske diplomatije Anhelom Moratinosom, koji će, zajedno s visokom predstavnicom za EU Ketrin Ešton, voditi Savet ministara spoljnih poslova, piše list.

Ren umereni optimista

Evropski komesar za proširenje Oli Ren umereni je optimista po pitanju odmrzavanja Prelaznog trgovinskog sporazuma Srbije i EU.

"U Srbiji se uočava umereni pozitivan razvoj i ovoga puta usuđujem se da budem optimista da bi moglo doći do delimičnog napretka", rekao je Ren novinarima u Helsinkiju, prenosi Rojters.

Agencija navodi neimenovane diplomate koji kažu da bi ministri spoljnih poslova EU, na sastanku u ponedeljak i utorak u Briselu, mogli da odmrznu Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom kao znak priznanja za poboljšanje saradnje Srbije sa Haškim tribunalom.


Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 1983 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda