Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

HOLANDIJA PODRŽALA VIZNU LIBERALIZACIJU ZA SRBIJU

11. 06. 2009.

HOLANDIJA PODRŽALA VIZNU LIBERALIZACIJU ZA SRBIJU - Holandija će na sastanak šefova država i vlada Evropske Unije 19. juna otići sa stavom da treba podržati viznu liberalizaciju za građane Srbije, pošto su vladajuće holandske stranke podržale danas na zasedanju spoljnopolitičkog odbora nacionalnog parlamenta ukidanje viza za Srbiju. Evropski komesar Oli Ren izjavio je u Briselu da će 2009. biti godina ukidanja viza Evropske unije za putovanja državljana Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana koje budu ispunile uslove za viznu liberalizaciju.

Dokument koji je Vlada Holandije pripremila za samit EU, u kome se Holandija zalaže za viznu liberalizaciju, naišao je na odobravanje vladajućih parlamentarnih stranaka. U dokumentu je navedeno da se holandsko "da" odnosi na viznu liberalizaciju, dok za ratifikaciju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ostaje uslov okončanja saradnje s Hagom.

Ministar spoljnih poslova Maksim Ferhagen rekao je, kako je preneo B92, da će Srbija u kratkom roku ispuniti sve preostale tehničke uslove za viznu liberalizaciju i da Vlada Holandije želi da pošalje pozitivan signal građanima Srbije.

Holandija je prethodno saopštila da ostaje pri stavu da je puna saradnja Beograda s Haškim tribunalom uslov za približavanje Srbije EU, ali da je spremna da razmotri ukidanje viza "kao pozitivan signal" građanima Srbije, proizlazi iz dokumenta vlade u Hagu upućenom parlamentu.

U dokumentu, koji su uputili parlamentarnom komitetu za spoljnu politiku, holandski ministri za inostrane poslove Maksim Ferhagen i za Evropu Frans Timermans naveli su da glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc u izveštaju Savetu bezbednosti UN nije ocenio da Srbija u potpunosti sarađuje s Tribunalom, ali da jeste načinila napredak u saradnji.

Kako se navodi u dokumentu, u koji je Beta danas imala uvid, vlada u Hagu svesna je da se velika većina članica EU zalagala da se Srbiji odobri dodatno približavanje Uniji i pre Bramercovog izveštaja, podnetog 4. juna, i da će od Holandije i Belgije biti očekivano da se posle ocene tužioca o napretku saradnje Beograda pridruže većini.

Napominjući da je za Holandiju ocena Bramerca "važan element za odlučivanje o razvoju odnosa" između Srbije i EU, ministri naglašavaju da stav holandske vlade ostaje da do ratifikacije Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji sa Srbijom može doći tek pošto glavni tužilac saradnju Beograda nazove potpunom.

Ferhagen i Timermans, međutim, izražavaju spremnost zvaničnog Haga za "druge oblike saradnje između EU i Srbije", a kao primer navode mogućnost ukidanja viza, "uzimajući u obzir da će Srbija možda ispuniti sve tehničke kriterijume, te važnost koju Srbija pridaje viznoj liberalizaciji kao pozitivnom signalu stanovništvu'.

Odbor za spoljnu politiku holandskog parlamenta će o stavu holandske vlade prema Srbiji raspravljati 15. i 16. juna, uoči ministarskog sastanka EU koji će biti održan 19. juna u Luksemburgu.

Srbija od sada u režimu ciljanog monitoringa

Srbija je u Savetu Evrope prešla u režim "ciljanog monitoringa" čime je zvanično završen period generalnog monitoringa zemlje, potvrđeno je danas agenciji Beta u Kancelariji SE u Beogradu.

Takva odluka usvojena je juče na sednici Komiteta ministara u Strazburu na kojoj je učestvovao i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Kako je objašnjeno agenciji Beta, "ciljani monitoring" predstavlja usredsređivanje na određene oblasti koje se prate, kao što je na primer pravosuđe ili položaj manjina.

Savet Evrope je najavio za sutra posetu izvestilaca Šarla Gerensa i Andreasa Grosa koji treba da razgovaraju sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, kao i sa članovima srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini SE.

Izvestioci će sa zvaničnicima u Beogradu razgovarati o praktičnim planovima za ispunjavanje preostalih obaveza preuzetih članstvom u SE.

Komesar Evropske unije za proširenje Oli Ren i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izrazili su ranije danas na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu nadu da će ove godine biti ukinute vize građanima Srbije.

"Nadam se da će Evropska komisija dati preporuku o ukidanju viza do letnje pauze", izjavio je Ren.

Prema njegovim rečima Srbija je bila konstruktivan, aktivan i pouzdan partner u ispunjavanju obaveza sa mape puta za viznu liberalizaciju. On je naveo da će se o preostalim tehničkim problemima, poput izdavanja pasoša, razgovarati na sutrašnjem sastanku predstavnika Evropske komisije i srpskih funkcionera.

Ministar Jeremić je ponovio spremnost Srbije da nastavi evropskim putem i ispunjavanjem evropskih kriterijuma i kriterijuma iz mape puta za viznu liberalizaciju.

Šefovi diplomatija Evropske unije pozvaće u ponedeljak Evropsku komisiju da što pre pripremi predlog za ukidanje viznog režima zemljama zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, saznaje Tanjug u diplomatskim krugova u Briselu.

Savet ministara spoljnih poslova, koji se u ponedeljak sastaje u Luksemburgu, takođe će pozdraviti izveštaj Evropske komisije o napretku dijaloga o liberalizaciji viznog režima sa Srbijom, Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom, navedeno je u nacrtu zaključaka pripremljenih za sastanak u Luksemburgu.


Izvor: [ blic.rs ]

Čitanja: 2282 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda