[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='44.192.20.240' AND browser='CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('44.192.20.240','1709315972','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Institucije EU »

SAVET MINISTARA

19. 11. 2007.

SAVET MINISTARA - Nadležnosti

Pravo donošenja odluka, koordinacija nacionalnih politika, pravo međusobnog obaveštavanja, izvršne nadležnosti.

Sastav:

Po jedan predstavnik zemalja članica na ministarskom nivou.

Našin donošenja odluka:

Odlučivanje običnom ili kvalifikovanom većinom, jednoglasno, te posebnim načinima donošenja odluka propisani i Ugovorima o EU i EZ.

Središte:

Srediste Saveta je u Briselu. U avgustu, septembru i oktobru zasedanja Saveta održavaju se u Luksemburgu.
Savet Evropske unije nastao je iz posebnog Saveta Evropske zajednice za ugalj i čelik. U njemu su zastupljene zemlje-članice preko ministara njihovih vlada. Sastav zavisi od tema koje se obradjuju. Tako se, na primer, organizuju sastanci Saveta unije za "opšte poslove" (ministri inostranih poslova), za "privredu i finansije" (ministri za privredu i finansije) ili "poljoprivredu" (ministri poljoprivrede).
Savet Evropske unije vrši zakonodavnu delatnost. U okviru ovog organa, zemlje članice moraju da pokušaju da pronadju kompromis izmedju sopstvenih ideja, interesa drugih država Evropske unije i nadredenih evropskih ciljeva tj. predloga Komisije.
Glasanje može da se vrši na osnovu dva principa.
Prvi je princip jednoglasnog odlučivanja, koji se pre svega primjenjuje kod osetljivih pitanja kao što su, na primer, zajednička spoljna i bezbednosna politika ili poreska politika. U tom slučaju svaka zemlja članica ima po jedan glas sa istom težinom, bilo da se radi o glasu "malog" Luksemburga ili o glasu "velike" Francuske.
Drugi je princip većinskog odlučivanja, pri čemu države imaju glasove razlicite težine: u tom slučaju Velika Britanija, naprimer, ima deset glasova u poredenju sa Holandijom, koja ima pet glasova.
Čitanja: 4849


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda