Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

INTEGRACIJA ZAPADNOG BALKANA DO 2014.

05. 05. 2010.

INTEGRACIJA ZAPADNOG BALKANA DO 2014. - Pretvaranje jadransko-jonske oblasti u makro-region do 2014. vodilo bi integraciji zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, izjavio je danas u Ankoni ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini, javljaju italijanske agencije."Naš ambiciozan plan je stvaranje jadransko-jonske makro-oblasti do 2014", rekao je Fratini po završetku sastanka šefova diplomatija Jadransko-jonske inicijative, čiji je cilj jačanje ekonomske i kulturne saradnje zemalja članica te grupe i njihovo približavanje EU.

"Cilj inicijative nije dupliranje već postojećih evropskih institucija, već strategiju koja će olakšati ekonomsku saradnju i saradnju u oblasti infrastrukture, razvoja ruralne oblasti, malih i srednjih preduzeća, turizma i kulture", precizirao je šef italijanske diplomatije.

On je rekao da ta strategija predstavlja ambiciozan plan koji ima za cilj proširivanje EU na sve zemlje Zapadnog Balkana.

"Grčka, Slovenija i Italija su spremne da razvijaju sve moguće kontakte na evropskom nivou kako bi promovisale, sa svim institucijama EU, evropsku strategiju za jadransko-jonsku oblast", objasnio je italijanski ministar.

Strategijom bi koordinisala EU, a neophodno je, prema Fratinijevim rečima, bolje usmeriti sredstva Unije namenjena Zapadnom Balkanu.

Ministarski sastanak završen je usvajanjem dokumenta u kojem se ističe potreba stvaranja političkih i institucionalnih uslova kako bi se uspešno okončali procesi približavanja Uniji zemalja Zapadnog Balkana.

Deset godina od osnivanja inicijative, usvajanje deklaracije u Ankoni "potvrđuje da je budućnost jugoistočne Evrope u EU" i "ističe važnost ubrzavanja procesa integracije konkretnim koracima, poput liberalizacije viznog režima za Albaniju i BiH", navode se na sajtu italijanskog ministarstva inostranih poslova Fratinijeve reči.

On je ocenio da je Jadransko-jonska inicijativa pomogla prelazak iz "ere sukobljavanja i suprostavljanja u eru dijaloga i saradnje".

Konferencija o Zapadnom Balkanu, koja će biti održana u Sarajevu u junu, dodao je Fratini, potvrda je da su jačanje regionalne saradnje i integracija zapadnog Balkana u EU "dve strane iste medalje".

Po završetku sastanka ministara osam zemalja jadransko-jonske inicijative, novinarima se obratio crnogorski šef diplomatije Milan Roćen, koji je istakao značaj inicijative.

"Nastavićemo proces koji je pokrenula Italija", poručio je Roćen, čija zemlja 1. juna preuzima predsedavanje Jadransko-jonskoj inicijativi.

Izvor: [ blic.rs ] 

Čitanja: 1645 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda