Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

ISPUNJAVANJE USLOVA ZA EU

14. 07. 2008.

ISPUNJAVANJE USLOVA ZA EU - U procesu proširenja Evropske unije "ispunjavanje uslova dolazi ispred vremenskog rasporeda", rekao Oli Ren.

"Pozivam novu vladu da nastavi da unapređuje pozitivni razvoj situacije preuzimanjem neophodnih koraka za ispunjenje ovog uslova", rekao je Ren.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je u intervjuu za "Večernje novosti", da u procesu proširenja Evropske unije "ispunjavanje uslova dolazi ispred vremenskog rasporeda".

"To nije proces koji se vodi na osnovu kalendara, već u kojem napredak zavisi od punog ispunjenja unapred jasno postavljenih uslova", rekao je Ren odgovarajući na pitanje da li je tačno da je novoj vladi Srbije uputio signal da u oktobru zatraži status kandidata za čclanstvo u EU.

Prema njegovim rečima, ključni uslov za napredovanje ka statusu kandidata biće čvrsta potvrda ispunjenja trgovinskih odredaba iz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Ali, da bi otpočela primenu sporazuma, Srbija treba da postigne punu saradnju sa Međunarodnim sudom u Hagu. Pozivam novu vladu da nastavi da unapređuje pozitivni razvoj situacije preuzimanjem neophodnih koraka za ispunjenje ovog uslova", rekao je Ren.

On je ponovio da je put ka Evropi je otvoren za Srbiju i da je EU uvek posmatrala proces statusa Kosova i evropske integracije Srbije kao dva paralelna koloseka.

“Evropska komisija pozdravlja i podržava izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o rekonfiguraciji međunarodnog prisustva na Kosovu. S nestrpljenjem čekamo da sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN Lambertom Zanijerom radimo na postizanju neophodnih dogovora u cilju olakšavanja raspoređivanja evropske civilne misije za upravljanje krizom na Kosovu", dodao je Ren.

Na pitanje u čemu su sada socijalisti u vladi Srbije postali potpuno prihvatljivi za EU, on je rekao da ono što je sada važno jeste program vlade i njegova primena.

"Potrebne su nam akcije, a ne samo akcioni planovi. Ocenićemo novu srpsku vladu na osnovu njenih dela", dodao je Ren.

Evropski komesar je, takođe, rekao da od Srbije zavisi i kada će uspostaviti bezvizni režim sa EU, i dodao da će na to ključni uticaj imati brzina izdavanja novih pasoša i osiguranje bezbednosti granice.

"Lopta je sada u polju Srbije. Evropska komisija je utvrdila mapu puta da bi usmerila rad ka ispunjenju uslova u, na primer, obezbeđivanju sigurnosti granica i dokumenata. Siguran sam da srpske vlasti imaju dobre kapacitete za nesmetan napredak u tom smislu", rekao je Ren.

Izvor: [www.b92.net]

Čitanja: 3646 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda